Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Posne reckane kiflice

Posne reckane kiflice

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Posne reckane kiflice
Fotografije: Veca
1 / 6
27/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
15
"Mekane tople kiflice ne odbijamo nikada!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • voda - 100 ml
  • gazirana mineralna voda - 600 ml
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - 1200 g
  • za premazivanje
  • posni margarin - po potrebi
  • za premazivanje pečenih kiflica
  • ulje - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: Kvasac staviti i odgovarajuću posudu, dodati šećer, 1 kašiku brašna i mlaku vodu (100 ml). Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati. Na sredini napraviti udubljenje i u njega usuti nadošli kvasac. Sipati mlaku gaziranu mineralnu vodu (staviti je u šerpu i zagrejati, ali koliko da se smlači). Umešati ulje i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Od nadošlog testa uzimati po malo, premesiti i oklagijom razviti i oblik pravougaonika. Premazati margarinom i gornju stranu (užu) zaseći oštrim nožem na pet mesta. Uviti kiflice-krenuti od dela koji nije zasečen i uvijati ka zasečenom delu.

Pleh obložiti pek-papirom. Poređati pripremljene kiflice i premazati ih uljem. Tada uključiti rernu i dobro je zagrejati. Kiflice peći na 180 stepeni 20 minuta.

Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade, pa ih poslužiti.

Savet: Količinski dobijate dosta kiflica, tako da možete polovinu testa iskoristiti, a drugu polovinu staviti u najlon kesu i staviti u zamrzivač, pa možete iskoristiti neki drugi put. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: