Način pripreme
Priprema testa: Kvasac staviti i odgovarajuću posudu, dodati šećer, 1 kašiku brašna i mlaku vodu (100 ml). Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati. Na sredini napraviti udubljenje i u njega usuti nadošli kvasac. Sipati mlaku gaziranu mineralnu vodu (staviti je u šerpu i zagrejati, ali koliko da se smlači). Umešati ulje i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Od nadošlog testa uzimati po malo, premesiti i oklagijom razviti i oblik pravougaonika. Premazati margarinom i gornju stranu (užu) zaseći oštrim nožem na pet mesta. Uviti kiflice-krenuti od dela koji nije zasečen i uvijati ka zasečenom delu.
Pleh obložiti pek-papirom. Poređati pripremljene kiflice i premazati ih uljem. Tada uključiti rernu i dobro je zagrejati. Kiflice peći na 180 stepeni 20 minuta.
Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade, pa ih poslužiti.
Savet: Količinski dobijate dosta kiflica, tako da možete polovinu testa iskoristiti, a drugu polovinu staviti u najlon kesu i staviti u zamrzivač, pa možete iskoristiti neki drugi put. Prijatno!