Način pripreme
Operite dunje. Ako niste sigurni u njihovo poreklo oljuštite ih. Narendajte ih na krupno rende. Količina koja vam je potrebna je 1 kg narendanih dunja.
Pomešajte narendano voće sa kilogramom želirajućeg šećera i promešajte veoma dobro. Šećer treba da sa ovlaži od soka od dunja. Ostavite ih 10 minuta.
Stavite šerpu sa narendanim dunjama na ringlu i uključite na maksimalnu temperaturu. Mešajte neprestano dok smesa ne provri.
Smanjite temperaturu na ringli na umerenu ili na niski stepen. Tako neće prskati tokom kuvanja.
Nakon što su se dunje kuvale deset minuta sklonite sa ringle i pasirajte. Pazite da se ne ispečete.
Vratite nazad na ringlu i kuvajte još 5 minuta. Mešajte skoro neprestano dok marmelada ne bude gotova. Vreme za koje sam spremila moju je 15 minuta.
Nako što ste dovoljno zgusnulo (probajte, sipajući malu količinu u suvi tanjirić), dodajte kašičicu limunske kiseline i ostavite minut- dva još da vri, nastavljajući da mešate, da ne zagori.
Sipajte vruću portugalsku marmeladu od dunja odmah i zatvorite teglice.
Okrenite ih poklopcima na dole i ostavite tako da se ohlade.