Način pripreme
Očistite i isecite bundevu na male kockice. Podelite je na odgovarajuće težine za krem i koru, stavite pregradu u tepsiju ili pleh i poređajte kockice bundeve.
Stavite pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok potpuno ne omekša, dok ne porumeni.
Pečenu bundevu za koru dobro izgnječite.
U posudu stavite meki maslac i šećer i umutite mikserom. U smesu dodajte jaja jedno po jedno uz stalno mućenje. Dodajte aktivirano kiselo mleko u koje ste prethodno dodali sodu bikarbonu.
Posebno prosejte brašno, kakao, cimet i dodajte prašak za pecivo, pa sve promešajte. Dodajte suve sastojke u mešavinu jaja, pire od bundeve i ponovo promešajte.
Testo podelite na dva jednaka dela, pa pecite 2 kore za redom, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta (kalup sa dnom koje se može ukloniti prečnika 26 cm), prethodno obložen papirom za pečenje. Pustite da se kore potpuno ohlade.
Za krem, izgnječite pečenu bundevu. Pavlaku pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i pireom od bundeve, promešajte i dodajte mlevene orahe, pa ponovo promešajte.
Prazničnu čokoladnu tortu ređajte u obruč za učvršćivanje, naizmenično koru za tortu, krem, koru i završite kremom od bundeve.
Svečanu tortu dobro poravnajte i stavite u frižider na 4 sata da se stegne.
Za glazuru u vatrostalnu činiju dodajte maslac i izlomljenu čokoladu, stavite u mikrotalasnu da se istopi.
Tečnu i prohlađenu čokoladnu glazuru pomešajte i prelijte preko torte, pa čokoladnu tortu sa kremom od bundeve ukrasite mlevenim orasima.
Komentari