Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Kravaji od spanaća sa slaninom

Kravaji od spanaća sa slaninom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Kravaji od spanaća sa slaninom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
12/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Mi smo skromni, i sa jednim kravajčićem smo zadovoljni, ali da je od spanaća i sa slaninicom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 10 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 10 g
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • za nadev
  • spanać - 300 g, sirov
  • slanina - 200 g
  • beli luk - 1 čen
  • za mazanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • pavlaka - miks za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi zagrejte sveže mleko. Dodajte namrvljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Ostavite tečnost na toplom dok se ne aktivira.

U drugoj posudi prosejte brašno. Sipajte aktivirani kvasac i dodajte dve kašike maslinovog ulja. Počnite da mesite i kada se testo oformi dodajte so. NIKADA pre toga!

Nastavite mešenje, dok ne dobijete glatko i elastično testo. Oblikujte ga u loptu, stavite u posudu i namažite maslinovim uljem da se ne osuši.

Pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok testo ne udvostruči svoj obim.

Za to vreme pripremite nadev. Zagrejte u tiganju 3-4 kašike maslinovog ulja. Ubacite jedan čen belog luka i zapržite tok ne postane zlatast.

Izvadite beli luk i stavite u aromatizovano maslinovo ulje slaninu isečenu na tračice ili kockice, kako vam se sviđa. Ako je slanina sveža. zapržite je dok ne postane zlatasta, ako je dimljena 2-3 minuta.

Ubacite isečen svež spanać i promešajte. Poklopite posudu i dinstajte na slaboj vatri dok spanać ne omekša ili oko 5-6 minuta.

Sklonite posudu sa vatre i ohladite nadev.

Izvadite naraslo testo na nabrašnjenu površinu. Kidajte od njega parčiće oko 100 g. Svako razvijte u traku dugu oko 25 cm i široku oko 10 cm. U sredinu po dužini stavite nadev,

Uvijte traku u rolnu i nakon toga u kravaj. Poređajte kravaje na rastojanju jedan od drugoh u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se opusti.

Umutite jedno žumance sa dve kašike maslinovog ulja i dve kašike svežeg mleka. Namažite četkom kravaje sa spanaćem i slaninom. Po želji možete da ih pospete miksom semenki.

Ispecite na 180 stepeni u prethondno zagrejanoj rerni, dok ne dobiju prijatnu preplanulost. Izvadite pecivo na rešetku i ohladite doručak od testa.

Ako želite da ostanu tako mekani čuvajte ih dobro pokrivene pamučnom krpom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: