Način pripreme
U posudi zagrejte sveže mleko. Dodajte namrvljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Ostavite tečnost na toplom dok se ne aktivira.
U drugoj posudi prosejte brašno. Sipajte aktivirani kvasac i dodajte dve kašike maslinovog ulja. Počnite da mesite i kada se testo oformi dodajte so. NIKADA pre toga!
Nastavite mešenje, dok ne dobijete glatko i elastično testo. Oblikujte ga u loptu, stavite u posudu i namažite maslinovim uljem da se ne osuši.
Pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok testo ne udvostruči svoj obim.
Za to vreme pripremite nadev. Zagrejte u tiganju 3-4 kašike maslinovog ulja. Ubacite jedan čen belog luka i zapržite tok ne postane zlatast.
Izvadite beli luk i stavite u aromatizovano maslinovo ulje slaninu isečenu na tračice ili kockice, kako vam se sviđa. Ako je slanina sveža. zapržite je dok ne postane zlatasta, ako je dimljena 2-3 minuta.
Ubacite isečen svež spanać i promešajte. Poklopite posudu i dinstajte na slaboj vatri dok spanać ne omekša ili oko 5-6 minuta.
Sklonite posudu sa vatre i ohladite nadev.
Izvadite naraslo testo na nabrašnjenu površinu. Kidajte od njega parčiće oko 100 g. Svako razvijte u traku dugu oko 25 cm i široku oko 10 cm. U sredinu po dužini stavite nadev,
Uvijte traku u rolnu i nakon toga u kravaj. Poređajte kravaje na rastojanju jedan od drugoh u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se opusti.
Umutite jedno žumance sa dve kašike maslinovog ulja i dve kašike svežeg mleka. Namažite četkom kravaje sa spanaćem i slaninom. Po želji možete da ih pospete miksom semenki.
Ispecite na 180 stepeni u prethondno zagrejanoj rerni, dok ne dobiju prijatnu preplanulost. Izvadite pecivo na rešetku i ohladite doručak od testa.
Ako želite da ostanu tako mekani čuvajte ih dobro pokrivene pamučnom krpom.
Nek vam je slatko!