Način pripreme
Rerna - 180
Kalup za tart sa dnom koje se skida, rebrast, prečnika 20 cm. Možete koristiti i pravougaoni kalup, ali sa dnom koje se skida.
U posudu sipajte brašno, dodajte maslac i mrvite rukom, viljuškom ili ručnim blenderom. Dodajte šećer i žumanca. Mesite rukama. Testo sa maslecem oblikujte u odgovarajući kalup-tart sa dnom koje se skida, prečnika 20 cm, razvucite između dva papaira. Razvucite oko 3 cm više od osnovnog prečnika da biste mogli da napravite ivice.
Razvučenu koru stavite u namazanu osnovu. Izbušite viljuškom, isecite papir istog prečnika i stavite na testo. Odozgo sipajte loptice za pečenje ili zrna pasulja/sočiva Ostavite u frižideru na oko 15/20 minuta.
Nakon toga stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne i skinite papir i loptice za pečenje, vratite ponovo u rernu na još 5/7 minuta. Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
NADEV
U šerpu sipajte šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite na umerneoj vatri oko 8/10 minuta da se krčka dok ne dobijete gust sirup. U sirup, čim počne da se karamelizuje i da menja boju, dodajte parče maslaca i sačekajte da se rastopi i sipajte orašaste plodove. Mešajte tako da se pokrije sa svih strana laganom karamelom.
Skinite sa vatre, mešajte još 1-2 minuta i sipajte preko tarta sa maslacem. Rasporedite lagano, ali glavno su u sredini.
Na tihoj vatri rastopite slatko od kajsija. Četkom namažite orašaste plodove za sjaj. Ostavite da se ohladi i isecite na komade kao tortu.
Mazurek je tradicionalni poljski kolač, koji se priprema za uskršnje praznike, ali to ne znači da se ne može pripremiti i za druge specijalne praznike. U osnovi je kora od malsaca, koja se može pokriti orašastim plodovima, suvim voćem ili kremom. Ime dolazi iz regiona u centralnoj Poljskoj, takođe se tvrdi da ime potiče od poljskog narodnog pleha. Recept datira iz 17. veka.