bonapeti.rs»Članci»Orašasti plodovi i Semenke
Orašasti plodovi i Semenke

Orašasti Plodovi i Seme

Orašasti plodovi i semenke sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i informacija različitih vrsta orašastih plodova i semena . Vrste orašastih plodova.
Čufa (Zemljani Badem)Čufa (Zemljani Badem)Čufa (Cyperus esculentis) poznata još kao zemljani badem je biljka koja pripada porodici Cyperaceae. Za rodnu zemlju čufe smatraju se Severna Afrika i Mediteran. U industrijskim razmerama čufa se gaji pretežno u mediteranskim zemljama. Španci su najveć
ŽiroviŽiroviŽirovi predstavljaju plodove hrastovog drveta Quercus. Koristi žira za zdravlje su odvano poznate. Zahvaljujući svom sadržaju, žir ima protivupalno, antioksidantno i diuretičko dejstvo.
Sapunski OrahSapunski OrahSapunski orasi se dobijaju od sapunskog drveta, koje uspeva u Indiji i Nepalu. Sapunski orasi su ekološki čist proizvod. Sapunski orasi su alternativa za preparate za čišćenje i praškove.
Semenke BundeveSemenke BundeveSemenke bundeve su veoma korisne za naše zdravlje. Semenke bundeve su dobre za prostatu. Semenke bundeve su bogat izvor minerala. Semenke bundeve u kulinarstvu.
Laneno BrašnoLaneno BrašnoLaneno brašno je prisutno u brojnim receptima narodne medicine. Dugačak spisak vrednih materija svrstavaju laneno brašno u jednu od najkorisnijih namirnica na svetu. Laneno brašno ima primenu i u kozmetici.
PistaćiPistaćiPistać je nisko žbunasto drvo, koje rađa izuzetno ukusan plod. Pistaći se koriste u kulinarstvu više od 2500 godina. Pistaći ima veliku hranljivu vrednost.
MakadamijaMakadamijaMakadamija je poznata i kao australijski orah. Makadamija je izuzetno hranljiva i ukusna, a osim toga u sebi sadrži mnoge korisne sastojke. Makadamija je veoma skupa namirnica.
KliceKliceMnogi smatraju klice najživljom i kompletnom hranom koju čovek može da konzumira. One su niskokalorične, lako se melju i cenjen su i važan izvor energije. Gajenje klica.
PinjolePinjolePinjole su jestivo seme oko 20 vrsta borovih šišarki. Pinjole su skup proizvod i najveći izvor proteina među svim orašastim voćem. Sastav pinjola. Recepti sa pinjolama.
Seme LanaSeme LanaSeme lana deluje okrepljujuće i protivupalno. Laneno seme umiruje bol, a takođe ova zrnca služe kao sredstvo za čišćenje i opuštanje. Laneno seme ima blagotvoran uticaj i kod nekih kožnig oboljenja.