bonapeti.rs»Članci»Orašasti plodovi i Semenke
Orašasti plodovi i Semenke

Orašasti Plodovi i Seme

Orašasti plodovi i semenke sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i informacija različitih vrsta orašastih plodova i semena . Vrste orašastih plodova.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Orašasti PlodoviOrašasti PlodoviOrašasti plodovi su nezamenljiv deo zdrave ishrane čoveka. Orašasti plodovi sadrže dosta vitamina, minerala i mikroelemenata, ali sa njima ne treba pretericati. Vrste orašastih plodova.
Čufa (Zemljani Badem)Čufa (Zemljani Badem)Čufa (Cyperus esculentis) poznata još kao zemljani badem je biljka koja pripada porodici Cyperaceae. Za rodnu zemlju čufe smatraju se Severna Afrika i Mediteran. U industrijskim razmerama čufa se gaji pretežno u mediteranskim zemljama. Španci su najveć
ŽiroviŽiroviŽirovi predstavljaju plodove hrastovog drveta Quercus. Koristi žira za zdravlje su odvano poznate. Zahvaljujući svom sadržaju, žir ima protivupalno, antioksidantno i diuretičko dejstvo.
Sapunski OrahSapunski OrahSapunski orasi se dobijaju od sapunskog drveta, koje uspeva u Indiji i Nepalu. Sapunski orasi su ekološki čist proizvod. Sapunski orasi su alternativa za preparate za čišćenje i praškove.
Semenke BundeveSemenke Bundeve
18. sep.
Admin
Semenke bundeve su veoma korisne za naše zdravlje. Semenke bundeve su dobre za prostatu. Semenke bundeve su bogat izvor minerala. Semenke bundeve u kulinarstvu.
Laneno BrašnoLaneno BrašnoLaneno brašno je prisutno u brojnim receptima narodne medicine. Dugačak spisak vrednih materija svrstavaju laneno brašno u jednu od najkorisnijih namirnica na svetu. Laneno brašno ima primenu i u kozmetici.
PistaćiPistaćiPistać je nisko žbunasto drvo, koje rađa izuzetno ukusan plod. Pistaći se koriste u kulinarstvu više od 2500 godina. Pistaći ima veliku hranljivu vrednost.
MakadamijaMakadamijaMakadamija je poznata i kao australijski orah. Makadamija je izuzetno hranljiva i ukusna, a osim toga u sebi sadrži mnoge korisne sastojke. Makadamija je veoma skupa namirnica.
KliceKliceMnogi smatraju klice najživljom i kompletnom hranom koju čovek može da konzumira. One su niskokalorične, lako se melju i cenjen su i važan izvor energije. Gajenje klica.
PinjolePinjolePinjole su jestivo seme oko 20 vrsta borovih šišarki. Pinjole su skup proizvod i najveći izvor proteina među svim orašastim voćem. Sastav pinjola. Recepti sa pinjolama.