Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Originalni engleski Bejkvel tart (Bakewell Tart)

Originalni engleski Bejkvel tart (Bakewell Tart)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Originalni engleski Bejkvel tart (Bakewell Tart)
Fotografije: marcheva14
1 / 7
04/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ovo je jedno od čuda kod slatkiša koje mora da se proba barem jednom u životu - engleski Bejkvel tart po originalnom receptu"

Potrebni sastojci

  • OSNOVA
  • brašno - 200 g, univerzalno
  • kravlji maslac - 100 g, hladni, u kockicama
  • voda - 2 do 4 supene kašike, ledena
  • so - prstohvat
  • NADEV
  • bademovo brašno - 150 g
  • maslac - 110 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 80 g, kristal
  • jaja - 2 komada, L
  • so - prstohvat
  • kukuruzni skrob - 15 g
  • esencija badema - kapljica
  • limun - izrendana kora 1 srednjeg
  • I JOŠ
  • džem od malina - 200 g
  • filirani bademi
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Okrugli kalup od 20 cm, podmazan komadom maslaca i blago pokriven brašnom i izlupkan, ili na dno kalupa stavljen papir za pečenje.

OSNOVA

U posudu se sipa brašno, so, maslac u kockicama i ručnim blenderom, nožem, viljuškom ili prstima ruke se pretvara u mrve. Dodaje se ledena voda, ali kašika po kašika i čim se oseti da testo može da se sakuplja rukom, voda se više ne dodaje. Ukoliko se pretera sa ledenom vodom, testo će prilikom razvijanja početi da se kida, a prilikom pečenja će popucati. Oblikuje se u disk, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru.

NADEV

U posudu se sipa meki maslac, šećer i muti se. Dodaju se jaja, ponovo se muti i dodaje se bademovo brašno, skrob, esencija badema i izrendana kora limuna. Cela smesa se muti dok se ne dobije pasta. Ostavlja se sa strane.

Ohlađeno testo se razvija na malo brašna sa debljinom oko 3 mm, ne zaboravljajući da se i na njega pospe malo brašna, da se ne bi lepilo za oklagiju, u krug malo veći od osnove kalupa za pečenje. Pomoću oklagije se prebacuje u kalup tako što se prvo prstima oblikuje dno, a zatim i bord visine 3 cm. Izbocka se viljuškom.

Odozgo se raspoređuje slatko od malina, a na njega se raspoređuje paste od bademovog franžipana, zaglađuje se. Po izboru ja sam imala vremena i zato sam se malo poigrala sa preostalim testom - od isečaka sam oblikovala mali cvet. Posipa se filiranim bademima.

Domaći tart se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 5 minuta, tako da vruća rerna može da dohvati testo od maslaca i odmah se smanjuje na 170 stepeni na otprilike 40-45 minuta.

Takođe, da li je gotova aromatična pita vidi se kada se zidovi borda odvajaju od kalupa.

Vadi se iz rerne i hladi se u samom kalupu, on je veoma mekan dok je vruć, i ako se izvadi, raspašće se. Nakon što se ohladi, prebacuje se na tanjir za posluživanje. Ako ga niste ukrasili nikakvom figuricom od isečaka testa, može blago da se pospe šećerom u prahu, ali ja sam ga tako ostavila, zato što je lepo oblikovan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: