Način pripreme
Okrugli kalup od 20 cm, podmazan komadom maslaca i blago pokriven brašnom i izlupkan, ili na dno kalupa stavljen papir za pečenje.
OSNOVA
U posudu se sipa brašno, so, maslac u kockicama i ručnim blenderom, nožem, viljuškom ili prstima ruke se pretvara u mrve. Dodaje se ledena voda, ali kašika po kašika i čim se oseti da testo može da se sakuplja rukom, voda se više ne dodaje. Ukoliko se pretera sa ledenom vodom, testo će prilikom razvijanja početi da se kida, a prilikom pečenja će popucati. Oblikuje se u disk, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru.
NADEV
U posudu se sipa meki maslac, šećer i muti se. Dodaju se jaja, ponovo se muti i dodaje se bademovo brašno, skrob, esencija badema i izrendana kora limuna. Cela smesa se muti dok se ne dobije pasta. Ostavlja se sa strane.
Ohlađeno testo se razvija na malo brašna sa debljinom oko 3 mm, ne zaboravljajući da se i na njega pospe malo brašna, da se ne bi lepilo za oklagiju, u krug malo veći od osnove kalupa za pečenje. Pomoću oklagije se prebacuje u kalup tako što se prvo prstima oblikuje dno, a zatim i bord visine 3 cm. Izbocka se viljuškom.
Odozgo se raspoređuje slatko od malina, a na njega se raspoređuje paste od bademovog franžipana, zaglađuje se. Po izboru ja sam imala vremena i zato sam se malo poigrala sa preostalim testom - od isečaka sam oblikovala mali cvet. Posipa se filiranim bademima.
Domaći tart se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 5 minuta, tako da vruća rerna može da dohvati testo od maslaca i odmah se smanjuje na 170 stepeni na otprilike 40-45 minuta.
Takođe, da li je gotova aromatična pita vidi se kada se zidovi borda odvajaju od kalupa.
Vadi se iz rerne i hladi se u samom kalupu, on je veoma mekan dok je vruć, i ako se izvadi, raspašće se. Nakon što se ohladi, prebacuje se na tanjir za posluživanje. Ako ga niste ukrasili nikakvom figuricom od isečaka testa, može blago da se pospe šećerom u prahu, ali ja sam ga tako ostavila, zato što je lepo oblikovan.