Sočna torta sa orasima

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Sočna torta sa orasima
Fotografije: Veca
1 / 4
03/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
20
"Sočna torta, predivnog ukusa. Neizostavno probajte!"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 130 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • oštro brašno - 340 g
  • kakao prah - 4 kašike
  • mleko - 200 ml
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • za fil
  • mleko - 120 ml
  • šećer - 200 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • čokolada za kuvanje - 200 g
  • maslac - 200 g
  • orasi - 200 g
  • za glazuru
  • čokolada za kuvanje - 150 g
  • maslac - 75 g
  • ulje - 2 kašike
  • voda - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore: Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer, dodati mleko i sve sjediniti. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prah i sve lagano sjediniti ručnom žicom za mućenje.

Kalup za tortu premazati uljem, posuti brašnom i uliti pripremljenu smesu. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Gotovu koru izvaditi iz rerne, prekriti je čistom kuhinjskom krpom i ostaviti je da se ohladi. Oštrim nožem koru preseći na 3 jednaka dela.

Za fil: U šerpu sipati mleko, dodati šećer, vanilin šećer. Čokoladu za kuvanje polomiti na kockice, dodati u šerpu, zatim umešati maslac i šerpu staviti na vatru. Mešati dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. Šerpu skloniti sa vatre, umešati mlevene orahe i izmešati.

Finalni postupak: Jednu koru staviti u kalup u kome se pekla, preliti je vrelim filom (1/2 količine), preklopiti drugom korom, pa i nju preliti preostalim vrelim filom. Staviti treću koru. Ostaviti da se ohladi i da kore lepo upiju fil. Izručiti tortu na tacnu.

Priprema glazure: Čokoladu za kuvanje polomiti na kockice, staviti u šerpu, dodati maslac, ulje, vodu i staviti šerpu na vatru. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Glazurom preliti tortu. Ostaviti da se glazura stegne.

Tortu seći na parčad željena veličine, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: