Način pripreme
1. Od bele ribe sameljite mleveno meso. Pazite mnogo da su fileti dobro očišćeni od kostiju. Možete da kombinujete riblje mleveno meso sa malo rolnica od rakova - takođe mleveni. Mleveno meso ne treba da izgleda kao kaša, već da je malo krupnije.
2. Natopite sredinu hleba u mleku. Dok se topi, zapržite luk u maslinovom ulju, iseckan na sitno, 8 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
3. U mleveno meso od ribe stavite isceđeni hleb, mleko koje je ostalo se ne koristi.
Sipajte luk i beli luk sa peršunom, iseckani na sitno i razbijte jaje. Začinite solju i biberom.
Sipajte i belo vino (25 g), stavljajući skoro kap po kap, dok konzistencija ne postane pogodna za oblikovanje ćufrica nakon što zamesite dobro.
4. Blago namazanim dlanovima oblikujte loptice, uvaljajte u brašno, otresite suvišnu količinu i pržite ćuftice dok ne postanu zlataste u zagrejanom ulju na umerenoj vatri.
5. Gotove riblje ćuftice izvadite na kuhinjski ubrus da se upije suvišna masnoća.
6. Za sos isecite luk, peršun i beli luk i zapržite u maslinovom ulju sa namrvljenom ljutom paprikom. Sipajte brašno i mešajte 1-2 minuta, nakon toga sipajte vino i vrući bujon uz neprestano mešanje da se dobije gladak sos. Kuvajte do željene gustine - bar 10 minuta.
7. Nekoliko minuta pre nego što je sos gotov, stavite u njega ćuftice, da se napoje i omekšaju.
8. Servirajte parti riblje ćuftice na čačkalicama i prelijte aromatičnim sosom od belog vina.