Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice sa belim lukom u sosu od vina i paradajza

Ćuftice sa belim lukom u sosu od vina i paradajza

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
13133670
Ćuftice sa belim lukom u sosu od vina i paradajza
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Ne brinite se za prljave masne sudove - ove ćuftice su toliko ukusne, da će gosti bukvalno olizati tanjire"

Potrebni sastojci

  • teleće mleveno meso - 600 g
  • jaja - 3 komada
  • prezle - 2 kašike
  • kačkavalj - 50 g
  • paradajz - 400 g, iz tegle
  • crno vino - 100 ml
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 1 glavica (velika)
  • peršun - 1 vezica
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • so
  • biber
  • brašno - za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo i isečemo na sitno beli luk i peršun, nakon toga ih dodajemo u mleveno meso začinjeno solju i biberom. Dodajemo prezle, jaja i narendan kačkavalj. Zamesimo dobro da se dobro raspodele sastojci.

Nakon toga grebemo kašikom smesu (to je mera za jednu ćufticu) i oblikujemo ćuftice, valjajući ih u brašno. Ostavljamo ih sa strane.

Usitnimo luk i propržimo ga na kratko u maslinovom ulju (u dubokom i širokom tiganju). Nakon toga odozgo poređamo ćuftice.

Zapržimo/zepečemo ih po 5-6 minuta sa svake strane (one puštaju dovoljno sokova, zato ne dodajemo više maslinovog ulja).

Zatim dodajemo crno vino - sipamo ga direktno u tiganj s ćufticama i lukom i sačekamo 4-5 minuta da malo ispari (ja lično okrećem ćuftice za to vreme, da bolje upiju vino).

Na kraju dodajemo i paradajz iz tegle, pažljivo mešajući. Ostavljamo na srednjoj vatri dok se paradajz sos ne zgusne (oko 20 minuta).

Jelo može da se servira s garnirungom, prženim krompirima, ali i tako je dovoljno ukusno ;)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: