bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od palačinki sa pavlakom

Torta od palačinki sa pavlakom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Početnik
1872293128
Torta od palačinki sa pavlakom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
02/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Serviramo tortu palačinku od pavlake da proslavimo...utorak - ne treba nam povod, stovrićemo ga sami"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 750 ml
  • jaja - 4 komada
  • brašno - oko 1 1/2 šolja
  • kakao - 3 kašike
  • vanila - 1 litar
  • ulje
  • maslac - za mazanje palačinki
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • kisela pavlaka - 400 g
  • šećer u prahu - oko 1/2 šolje, po želji
  • kupine - 250 g
  • čokolada - 1/2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku duboku posudu se razbiju jaja i umute se. Dodaje se sveže mleko i vanila. Ponovo se muti.

Smesa se podeli podjednako u dve posude. U jednu posudu se dodaje kakao i malo više od pola šolje brašna i dobro se umuti.

U drugu posudu se dodaje preostalo brašno i ponovo se muti.

Počinju da se prave prvo bele palačinke (smesa bez kakaa). Zagreva se tiganj za palačinke i blago se maže četkom. Sipa se kutlača smese i raznese se po celoj površini tiganja.

Kada je palačinka gotova sa jedne strane, okreće se i na drugu. Kada je gotova, vadi se iz tiganja i maže se maslacem. Pre svake palačinke tiganj se maže ponovo masnoćom. To se ponavlja dok se smesa ne potroši.

Ponavlja se isto sa smesom za kakao palačinke. Nakon što su sve palačinke gotove ostavlja se da se ohladi.

U posudu miksera se sipa slatka pavlaka i muti se. Dodaje se kisela pavlaka i ponovo se muti. Po želji se dodaje šećer u prahu da torta postane slađa, jer palačinke nisu slatke.

U smesu od pavlake se dodaju kupine, pri čemu se nekoliko ostavlja za ukrašavanje torte. Smesa se meša.

Priprema se poslužavnik na koji se ređa torta od palačinke. Stavlja se malo pavlake i stavlja se bela palačinka. Maže se ravnomerno pavlakom. Stavlja se kakao palačinke i ponovo se maže ravnomerno pavlakom. To se ponavlja sa svim palačinkama tako što se rađaju od vanile i od kakaa.

Kada se palačinke potroše cele slatka torta od palačinki se pokriva ravnomerno preostalom pavlakom - odozgo i sa strane.

Čokolada se narenda pomoću ljuštilice za krompir. Dobijaju se male čokoladne rolnice.

Cela torta se prekirva čokoladom tako što se polepi po pavlaci. Treba da se radi brzo, jer se čokoladne rolnice brzo tope.

Izdvojene kupine se poređaju preko torte od palačinki sa pavlakom.

Ostavlja se u frižider da se stegne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: