Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zalogaji»Pohovani karfiol sa prezlama i mlečnim sosom

Pohovani karfiol sa prezlama i mlečnim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k950
Pohovani karfiol sa prezlama i mlečnim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
18/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Ovakvo meze se ne proba, već se pojede do poslednjeg zalogaja"

Potrebni sastojci

  • karfiol - 400 g
  • jaja - 2 komada
  • ljuta tucana paprika - 1 kašičica
  • prezle - za uvaljivanje
  • ulje - za prženje
  • so
  • za mlečni sos
  • kiselo mleko - 4 pune kašike
  • kisela pavlaka - 1 puna kašika
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • mirođija - 1 kašika, suva
  • peršun - 1 kašika, suv
  • sok od limuna - 2 - 3 kašike, sveže isceđen
* merne jedinice

Način pripreme

Karfiol iskidajte na cvetiće i dobro ga operite tekućom vodom.

U zgodnu šerpu sipajte dosta vode, dodajte malo soli i spustite cvetiće karfiola. Kuvajte 10 minuta i ocedite vodu, pa karfiol prelijte hladnom vodom da bi zaustavili proces kuvanja.

Ostavite karfiol na papirni ubrus da upije višak tečnosti i vlage. U posudi umutite jaja sa malo soli. U drugoj posudi promešajte prezle sa malo soli i tucanom paprikom.

Karfiol pržite u umereno zagrejanom ulju, tako što ga prvo potopite u jaja i nakon toga ga uvaljajte u prezle. Čim dobije zlatnu boju izvadite ga na papirni ubrus.

Sos pripremite tako što sve sastojke za njega i dobro promešate (beli luk narendajte ili ispresujte). Sos postavite na sredinu velikog tanjira za posluženje, a oko njega porešajte zlatne svetove karfiola.

Ukusan je i hrskav dok je topao, kao i na sobnoj temperaturi. Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: