Način pripreme
1. Korisitmo samo donji deo ćurećih bataka, jer su u principu mnogo veliki. Očistimo kožu od prljavština i preostalog perja, operemo i osušimo.
2. Sameljemo luk, celer i zelenu papriku, a šaragrepu sečemo na krupno - krugove ili polovine.
3. Dinastamo prvo povrće u ulju nekoliko minuta i dodajemo batake. Kada se zaprži da bude blago zlatasto sa svih strana, stavljamo mleveni paradajz, biber, alevu papriku i ljutu papriku, iseckan peršun i malo soli. Dinstamo 3 minuta na umerenoj vatri.
4. Podignemo poklopac, sipamo vodu, tek toliko da prekrije sastojke i ponovo poklapamo posudu. Kuvamo sat i po do dva, smanjujući vatru za još jedan stepen. Ideja je da se meso dinsta lagano i postepeno.
S vremena na vreme proveravamo nivo tečnosti i ako treba dolivamo po malo. Bataci su gotovi kada meso počne da se odvaja od kostiju, ali ne i da se raspada. Vreme kuvanja mnogo zavisi i od toga da li je ćuretina domaća ili kupovna, kao i od veličine bataka.
5. Stavljamo grašak i kuvamo još 15 minuta. Nakon toga po želji možemo da zgusnemo jelo sa malo brašna, razmućenog u vodi, a možemo i da ostavimo tako.
Dodatno začinjavamo sa još soli i peršuna ako je potrebno i ostavljamo tako pod poklopcem bar 15 minuta pre nego što serviramo.
Prijatno!