Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Dinstana ćurka»Dinstani bataci sa graškom

Dinstani bataci sa graškom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Dinstani bataci sa graškom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
18/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
4
"Umesto sa pilećim, sa ćurećim mesom - veoma ukusno jelo ćete spremiti, ako nas poslušate"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - oko 1 kg (3 - 4 bataka, u zavisnosti od veličine)
  • luk - 1 glavica
  • celer - 1 - 2 struka
  • paprika - 1 komad, zelena
  • šargarepa - 2 komada
  • grašak - 350 g, zamrznut
  • paradajz - 350 g, mleveni
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ljuta paprika - po ukusu
  • peršun - 4 struka
  • biber - 3 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - 6 - 7 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Korisitmo samo donji deo ćurećih bataka, jer su u principu mnogo veliki. Očistimo kožu od prljavština i preostalog perja, operemo i osušimo.

2. Sameljemo luk, celer i zelenu papriku, a šaragrepu sečemo na krupno - krugove ili polovine.

3. Dinastamo prvo povrće u ulju nekoliko minuta i dodajemo batake. Kada se zaprži da bude blago zlatasto sa svih strana, stavljamo mleveni paradajz, biber, alevu papriku i ljutu papriku, iseckan peršun i malo soli. Dinstamo 3 minuta na umerenoj vatri.

4. Podignemo poklopac, sipamo vodu, tek toliko da prekrije sastojke i ponovo poklapamo posudu. Kuvamo sat i po do dva, smanjujući vatru za još jedan stepen. Ideja je da se meso dinsta lagano i postepeno.

S vremena na vreme proveravamo nivo tečnosti i ako treba dolivamo po malo. Bataci su gotovi kada meso počne da se odvaja od kostiju, ali ne i da se raspada. Vreme kuvanja mnogo zavisi i od toga da li je ćuretina domaća ili kupovna, kao i od veličine bataka.

5. Stavljamo grašak i kuvamo još 15 minuta. Nakon toga po želji možemo da zgusnemo jelo sa malo brašna, razmućenog u vodi, a možemo i da ostavimo tako.

Dodatno začinjavamo sa još soli i peršuna ako je potrebno i ostavljamo tako pod poklopcem bar 15 minuta pre nego što serviramo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: