Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pašteta»Pašteta od patlidžana Baba Ganuš

Pašteta od patlidžana Baba Ganuš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pašteta od patlidžana Baba Ganuš
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Uzmite toster, ubacite kriške i spremite paštetu Baba ganuš, pašće veliko mazanje"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada, oko 250 - 300 g, svaki
  • beli luk - 4 velika čena (tri se ispeku)
  • maslinovo ulej - 50 g + za posipanje
  • sok od limuna - 45 ml
  • susam - 60 g + za posipanje
  • tahini od susama - 1 kašičica, po želji
  • kuminu - 1/2 kašičice, mleveni
  • so - po ukusu
  • pan pogača - 8 pogačica za serviranje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Patlidžan se iseče na pola po dužini, posipaju se solju sa isečene strane i ostavljaju se 20 minuta.

2. Nakon što se vidno odvojio gorki sok sa njih, dobro se operu i osuše. U mesu se prave razrezi u koje se ubace 3 velika čena belog luka - po jedan u svaki i poređaju se razrezom na dole u namazanu posudu za pečenje, Ja ponekad stavljam više belog luka, jer ga mnogo volim kad je pečen, ljutina nestaje i savršeno se kombinuje sa patlidžanom.

3. Peku se 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, nakon toga se okreću na još 15 minuta i sa druge strane.

4. Gotovi ispečeni patlidžani sa belim lukom se ostavljaju da se ohlade i kašikom se istruže meso iz njih.

5. Da bismo spremili paštetu od patlidžana potreban nam je ručni mikser ili blender. Uz unutrašnjost patliždana u posudu se stavlja maslinovo ulje, susam + pasta, ako je imate, sok od limuna, so, poslednji čen sirovog belog luka i kumin.

Sve se samelje u savršeno glatku konzistenciju. Od limuna i maslinovog ulja lako će emulgirati što čini namaz/paštetu još kremastijom i nežnijom.

6. Gotov Baba Ganuš se servira posut sa malo maslinovog ulja i susama i konzumira se sa pan pogačicama ili prepečenim kriškama.

Baba Ganuš je sjajan i ide i sa štapićima svežeg povrća kao što su šargarepe i krastavci.

Jedinstveno ukusno!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: