Način pripreme
Očistite ćureće grudi od žila i isecite ih na krupne zalogaje.
Zapržite ih u maslinovom ulju na jakoj vatri, dok ne pobele, ali iznutra još nisu gotovi. Izvadite u tanjir i pospite biberom.
U tiganj sa maslinovim uljem od prženja mesa stavite grudvu maslaca i kad se istopi dodajte luk i šljive isečene na žilijen, zajedno sa šećerom i dva prstohvata soli. Smanjite vatru i kuvajte dok sastojci ne omekšaju.
Stvoriće se gusti sok koji se odvojio od sokova luka i šljiva, a šećer sa maslacem će početi da se karamelizuje.
Ne dozvolite da zagori i mešajte, a kad se sos redukuje sipajte vino i malo vode.
Kuvajte još 3-4 minuta i pasirajte dok ne bude glatko koliko vi želite.
Dobijeni sos će biti gust, zato sipajte još vode, da razredite, iscedite sok od limete i stavite polugotove zalogaje.
Kuvajte na laganoj vatri 15 minuta ili dok sos ne dobije konzistenciju koju vi želte, a meso ne bude gotovo.
Proverite koliko je slan, da bude kontrast između slatko-kisele i slane note.
Zalogaje u slatko-kiselom sosu servirajte tople.
Prijatno!