Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Zalogaji u slatko-kiselom sosu

Zalogaji u slatko-kiselom sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Zalogaji u slatko-kiselom sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
1
"Mislite da je teško da nađete balans između slatkog i kiselog, ali kažemo vam - teško je da se ne prejedete"

Potrebni sastojci

  • ćureće grudi - 1 komad, 350 g
  • luk - 1 glavica, srednja
  • šljive - 2 - 3 komada, crvene (oko 100 g)
  • šećer - 2 kašike
  • limeta - 1/2 soka
  • belo vino - 80 ml, polusuvo
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ćureće grudi od žila i isecite ih na krupne zalogaje.

Zapržite ih u maslinovom ulju na jakoj vatri, dok ne pobele, ali iznutra još nisu gotovi. Izvadite u tanjir i pospite biberom.

U tiganj sa maslinovim uljem od prženja mesa stavite grudvu maslaca i kad se istopi dodajte luk i šljive isečene na žilijen, zajedno sa šećerom i dva prstohvata soli. Smanjite vatru i kuvajte dok sastojci ne omekšaju.

Stvoriće se gusti sok koji se odvojio od sokova luka i šljiva, a šećer sa maslacem će početi da se karamelizuje.

Ne dozvolite da zagori i mešajte, a kad se sos redukuje sipajte vino i malo vode.

Kuvajte još 3-4 minuta i pasirajte dok ne bude glatko koliko vi želite.

Dobijeni sos će biti gust, zato sipajte još vode, da razredite, iscedite sok od limete i stavite polugotove zalogaje.

Kuvajte na laganoj vatri 15 minuta ili dok sos ne dobije konzistenciju koju vi želte, a meso ne bude gotovo.

Proverite koliko je slan, da bude kontrast između slatko-kisele i slane note.

Zalogaje u slatko-kiselom sosu servirajte tople.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: