Način pripreme
Jagnjetina sa krompirom u đuvečari - ovaj recept je za dve velike porcije, po jedna nogica po čoveku. Ako želite da napravite više povećajte sastojke.
Nema poteškoća pri spremanju, samo vreme i jedna dobra glinena posuda će završiti skoro sav posao.
Dobro je da zamolite u mesari da vam iseku ili prepolove svaku jagnjeću nogicu, tako će se skuvati brže i biće lakši za jelo.
Natrljajte meso sa biberom, malo soli, nanom i polovinom ruzmarina (druga je za krompir).
Na dno glinene đuvečare poređajte polovinu grančica sušene mente. Stavite odozgo nogice, prelijte belim vinom i bujonom i odozgo stavite preostalu mentu i pospite sa 2-3 kašike maslonovog ulja ili ulja. Poklopite posudu i stavite u hladnu rernu, uključujući je na 200 stepeni.
Na ovoj temperaturi pecite 15 minuta i smanjite na 155-160 - tako ostavite sat i po. Ako su nogice prepolovljene, trebalo bi da su za to vreme skoro gotove.
Oljuštite i isecite na krupnno krompir i luk.
Izvadite jagnjetinu iz rerne i sklonite grančice mente. Stavite luk i krompir, posolite, pospite ruzmarinom i sa malo maslinovog ulja ili ulja i dolijte bujon, u slučaju da veći deo sastojaka nije pokriven tečnošću.
Ponovo stavite poklopac pojačajte rernu do 175-180 stepeni i kuvajte oko 35 minuta ili dok krompir potpuno ne omekša, proveravajte ga viljuškom.
Dolazi trenutak da sklonimo poklopac i okrenemo jagnjetinu. Zapecite dok jagnjetina sa krompirom u otvorenoj đuvečari ne dobije prijatnu preplanulost, ali pazite da ne presušite meso.
Prijatno!