Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za meso»Sos za meso Čimičuri

Sos za meso Čimičuri

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sos za meso Čimičuri
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
4
"Čimičuri sos - egzotično zadovoljstvo koje je kod nas došlo iz daleka, daje svim vrstama mesa neodoljiv ukus"

Potrebni sastojci

  • peršun - 1/2 šolje, samo listovi
  • origano - 2 - 3 kašičice, svež ili sušen
  • paprike - 2 komada, ljute čili ili 1/2 obične, crvene
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • mladi luk - 1/2 struka (po želji)
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica, ili po ukusu
  • sirće - 50 ml ili sok od limuna
  • maslinovo ulje - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Beli luk i ljuta paprika se istucaju u avanu. Ako je paprika obična seče se na sitno.

Na isti način se na sitno seckaju i peršun i origano (u slučaju da je svež), kao i mladi luk, ako ste rešili da ga koristite. Dodaje se majčina dušica. Ona u principu nije obavezan sastojak, ali je dobro da se stavi, jer daje još arome ovom neverovatnom sosu.

Svi sastojci se pomešaju sa sirćetom, solju i maslinovim uljem.

Sos za meso Čimičuri dolazi iz Argentine koja je poznata po sjajnom mesu i upravo to je glavni dodatak ovom sosu - za začinjavanje različitih vrsta pečene teletine, svinjetine, čak i ptičijeg mesa.

Vremenom se korišćenje Čimičurija proširilo do začinjavanja ribe i plodova mora, kao i za mariniranje.

Osim u svojoj rodnoj Argentini, sos je veoma poznat i konzumira se u celoj Južnoj Americi, a već i u celom svetu. Sjajan sos za meso!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: