Način pripreme
U malo tople vode rastvorimo kvasac, dodajući 1 kašičicu šećera dok se kvasac aktivira.
U posudi umutimo 3 jajeta, dodajemo deo kiselog mleka, ne zaboravljajući da ostavimo malo kiselog mleka za preliv.
U ostalo kiselo mleko stavljamo 1 kašičicu sode bikarbone i dodajemo u posudu, a zatim dodajemo i 3 supene kašike ulja.
Počinjemo da stavljamo brašno, dok može da se meša. Na ostatak od prosejanog brašna sipamo testo i mesimo.
Mesimo meko testo. Ostavljamo da naraste. Lično ja ga stavljam u tepsiju u rernu na 50 stepeni, premazano uljem i pokriveno streč folijom.
Kada naraste, mesimo ga na nauljenoj površini. Razdvajamo ga na 2 i na još dva dok ne dobijemo veoma male lopte.
Dobro nauljimo ruke smesom od kravljeg maslaca i ulja i vadimo loptice, obilno stavljamo sir i savijamo četiri kraja ka sredini. Savijeni deo je okrenut nadole.
Loptice za pogačice možemo oblikovati prema želji i veličini.
Ređamo ih u nauljenu tepsiju i ponovo ih ostavimo da narastu.
Ako ostane sira, izlomimo ga između loptica. Već narasle, pogačice su spremne za pečenje.
Pravimo preliv. Umutimo 1 jaje sa 2 pune supene kašike kiselog mleka, 3-4 supene kašike smese od kravljeg maslaca i ulja i 1 punu kašičicu brašna.
Četkicom pažljivo i oblino premažemo gotove pogačice.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 180 stepeni.
Prijatno!