Moje pogačice

Moje pogačice3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Ove pogačice bukvalno ispadaju iz tepsije, još malo i u našem su tanjiru"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kvasac - 1/2 kesice
  • oko 1 kg prosejanog brašna
  • jaja - 3
  • kiselo mleko - 1 kantica (2 supene kašike sa vrha se odvajaju za preliv)
  • ulje - 3 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica sa vrha
  • maslac - 100 ml rastopljenog + ulje 1:1
  • kravlji sir - 500 g
  • za preliv
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 supene kašike sa vrha
  • maslac - 3 - 4 supene kašike od smese (ulje)
  • brašno - 1 kašičica sa vrha
* merne jedinice

Način pripreme

U malo tople vode rastvorimo kvasac, dodajući 1 kašičicu šećera dok se kvasac aktivira.

U posudi umutimo 3 jajeta, dodajemo deo kiselog mleka, ne zaboravljajući da ostavimo malo kiselog mleka za preliv.

U ostalo kiselo mleko stavljamo 1 kašičicu sode bikarbone i dodajemo u posudu, a zatim dodajemo i 3 supene kašike ulja.

Počinjemo da stavljamo brašno, dok može da se meša. Na ostatak od prosejanog brašna sipamo testo i mesimo.

Mesimo meko testo. Ostavljamo da naraste. Lično ja ga stavljam u tepsiju u rernu na 50 stepeni, premazano uljem i pokriveno streč folijom.

Kada naraste, mesimo ga na nauljenoj površini. Razdvajamo ga na 2 i na još dva dok ne dobijemo veoma male lopte.

Dobro nauljimo ruke smesom od kravljeg maslaca i ulja i vadimo loptice, obilno stavljamo sir i savijamo četiri kraja ka sredini. Savijeni deo je okrenut nadole.

Loptice za pogačice možemo oblikovati prema želji i veličini.

Ređamo ih u nauljenu tepsiju i ponovo ih ostavimo da narastu.

Ako ostane sira, izlomimo ga između loptica. Već narasle, pogačice su spremne za pečenje.

Pravimo preliv. Umutimo 1 jaje sa 2 pune supene kašike kiselog mleka, 3-4 supene kašike smese od kravljeg maslaca i ulja i 1 punu kašičicu brašna.

Četkicom pažljivo i oblino premažemo gotove pogačice.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 180 stepeni.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: