Način pripreme
1. Rastopite kvasac i šećer u blago ugrejanoj vodi. Promešajte i ostavite da se aktivira 10 minuta.
2. Prosejte brašno u posudi, pomešajte sa soli i u sredini napravite rupicu. U nju sipajte fermentisani kvasac i gusto kiselo mleko.
3. Mešajte špatulom ili drvenom kašikom, dok svi sastojci ne budu sjedinjeni, a nakon toga prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i umesite glatko i elastično testo. Čak i da se sasvim malo lepi, nemojte stavljati previše brašna, zato što testo treba da bude skoro pa meko.
4. Vratite u posudu, tako što je blago nauljite i prekrijete čistom krpom. Ostavite tako da naraste 1 sat. Neka lepo nadođe i utrostručki svoj obim.
5. Naraslo testo blago razvijte na radnoj površini, koja je posuta lanenim semenom. Omotajte i savijte krajeve ka unutra, obrazujući izduženi hlepčić. Stavite ga u pravougaoni kalup sa tortu, zapremine 1.5 l, prethodno nauljen ili obložen papirom za pečenje. Ponovo prekrijte još 30-40 minuta. Kada primetite da je hleb narastao i podigao krpu, sklonite je kako bi rastao i bubrio bez ometanja - još 10-15 minuta u toploj prostoriji i daleko od direktne svetlosti ili promaje.
6. Rernu ugrejte do 200 stepeni i pecite na donjoj rešetki dok se ne dobije blago zlatkasta korica. Naš hleb sa integralnim brašnom i kiselim mlekom je gotov!
7. Hleb ohladite na rešetki i kada je u potpuno ohlađen, isecite ga na kriške i poslužite.
Mekan, ukusan i vazdušast hleb, idealan za sendviče.
Prijatno!