Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa integralnim brašnom i kiselim mlekom

Hleb sa integralnim brašnom i kiselim mlekom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb sa integralnim brašnom i kiselim mlekom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"U svakoj kući i na svakoj trpezi ima mesta za ukusni i korisni hleb sa integralnim brašnom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g, integralno
  • brašno - 250 g, belo, sa visokim sadržajem glutena
  • kvasac - 20 g, živ
  • voda - 200 ml
  • kiselo mleko - 120 g, gusto, punomasno
  • so - 2 veća prstohvata
  • šećer - 1 kašičica
  • laneno seme - 3 - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastopite kvasac i šećer u blago ugrejanoj vodi. Promešajte i ostavite da se aktivira 10 minuta.

2. Prosejte brašno u posudi, pomešajte sa soli i u sredini napravite rupicu. U nju sipajte fermentisani kvasac i gusto kiselo mleko.

3. Mešajte špatulom ili drvenom kašikom, dok svi sastojci ne budu sjedinjeni, a nakon toga prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i umesite glatko i elastično testo. Čak i da se sasvim malo lepi, nemojte stavljati previše brašna, zato što testo treba da bude skoro pa meko.

4. Vratite u posudu, tako što je blago nauljite i prekrijete čistom krpom. Ostavite tako da naraste 1 sat. Neka lepo nadođe i utrostručki svoj obim.

5. Naraslo testo blago razvijte na radnoj površini, koja je posuta lanenim semenom. Omotajte i savijte krajeve ka unutra, obrazujući izduženi hlepčić. Stavite ga u pravougaoni kalup sa tortu, zapremine 1.5 l, prethodno nauljen ili obložen papirom za pečenje. Ponovo prekrijte još 30-40 minuta. Kada primetite da je hleb narastao i podigao krpu, sklonite je kako bi rastao i bubrio bez ometanja - još 10-15 minuta u toploj prostoriji i daleko od direktne svetlosti ili promaje.

6. Rernu ugrejte do 200 stepeni i pecite na donjoj rešetki dok se ne dobije blago zlatkasta korica. Naš hleb sa integralnim brašnom i kiselim mlekom je gotov!

7. Hleb ohladite na rešetki i kada je u potpuno ohlađen, isecite ga na kriške i poslužite.

Mekan, ukusan i vazdušast hleb, idealan za sendviče.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: