Pržene špagete sa pečurkama i susamom

28/02/2020
"Špagete na kineski način, jednostavno spremljene u tiganju i toliko ukusne "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano454
  • Pregledi tokom meseca90
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • špagete - 200 g
  • šitake pečurke - 200 - 220 g
  • beli luk - 2 čena
  • susam - 6 supenih kašika, svetao
  • soja sos - 6 supenih kašika ili po ukusu
  • maslac - 45 g
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • limeta - 1 komad, veća
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite špagete da se kuvaju u posoljenoj vodi dok ne budu al dente gotove ili jedan stepen ispod toga, jer ćemo ih u produžetku pržiti.

2. Za to vreme očistite pečurke vlažnom krpom ili veoma kratko pod tekućom vodom i posle odmah osušite čistom krpom. Odstanite komadiće većih pečuraka i sve krupno isecite.

3. Zagrejte deo maslaca i svo maslinovo ulje na umerenoj vatri. Stavite čenove belog luka iseckane ili isečene na tanke kriškice. Kada puste svoju aromu, pojačajte vatru i ne dozvoljavajući da beli luk zagori, sipajte šitake pečurke.

Kada se i one zapeku, kutlačom zahvatite malo bujona u kojem vri testenina i sipajte u tiganj. Kada se ispari, ponovite. Ovo će sprečiti da beli luk potamni i dobiće se kremasti sos, zahvaljujući vodi bogatoj skrobom iz paste. U isto vreme pečurke se neće previše istopite, jer su već zatvorene.

4. Pomoću nazubljenog pribora za špagete izvadite ih iz vode i stavite u tiganj. Dodajte soja sos, susam i iscedite polovinu soka iz limete. Lagano mešajte ili prebacujte dok se tečnost ne upije i dobro se zaprže čim ostanu na masti. Dodajte i ostali maslac.

5. Rasporedite u odvojene porcije po želji i odozgo prelijte sokom od citrusa.

Pržene špagete poslužite dok su tople.

*Recept je moj autorski, veoma lako se prati i sadrži dobru kombinaciju ukusa.

Blizak azijskoj kuhinji i može da se eksperimentiše i obogati sa još sastojaka kao što su šargarepe i bundeve u tankim tračicama, škampi, školjke. Čenovi starog belog luka mogu da se zamene sa dva stručka mladog luka. Maslac pak može u potpunosti da se zameni maslinovim uljem, ali smatram da ne bude baš toliko ukusno.

Probajte i podelite kako vam se više dopalo-

Srećno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar