Način pripreme
Usitnite luk šalot i beli luk i zapržite ih u maslinovom ulju, dok ne omekša. Dodajte čeri paradajz i pečurke isečene na polovine ili četvrtine i kuvajte dok se tanka kožica paradajza ne nabora. Tada sipajte paradajz pire (za više sosa za testeninu možete da stavite i veću količinu njega).
Kuvajte dok se sos ne zgusne i začinite ljutom alevom paprikom biberom, solju i bosiljkom.
Smanjite vatru, stavite pekorino u prahu ili fino narendan i ostavit da se lagano krčka dok spremate taljatele.
Skuvajte taljatele u blago posoljenoj vodi do stepena al dente. Možete da uzimate vodicu od kuvanja po malo i da stavljate u sos, da ga razredite, nekon što tečnost ispari to će dati još kremaste strukture zbog skroba koji se nalazi u vodi.
Skuvane taljatele al dente prebacite u sos, ne pokušavajući da ih ocedite i mešajte ili lagano okrećite u tiganju da upiju Kalabreze.
Servirjte tople i posute pekorinom ili parmezanom u velikim ljuspama (najlakše je da je narendano ljuštilicom za povrće).
Ukrasite taljatele Kalabreze sa pečurkema svežim listovima aromatičnog bosiljka i servirajte.
Prijatno!