Način pripreme
Gratin je jelo koje se tradicionalno sprema od krompira, namrvljenog sira i preliva od jaja i mleka.
Postoji inače i bezbroj varijacija sa drugim povrćem, a čak se u neku od njih dodaje i meso.
U ovom receptu ćemo napraviti gratin od tikvica, ali on će biti dosta obogaćen.
Paradajz u njemu više volim da ne ređam, već da napravim sos, a tikvice da prethodno ispečem same, da budu ukusnije i prijatnije.
Za sos oljuštite paradajz i isecite ga na kocke. Dva čena belog luka iseckajte i zapržite kratko u malo masnoće.
Stavite paradajz, so po ukusu, prstohvat šećera, origano i peršun i kuvajte na slaboj vatri oko 30 minuta.
Za to vreme isecite tikvice na tanke krugove. Posolite i poređajte u veliku posudu za pečenje (kod mene se pečenje dešava iz dva puta).
Pospite obilno maslinovim uljem i peršunom i ispecite dok ne dobiju blagu preplanulost.
Gotov paradajz po želji pasirajte u gladak sos ili ostavite tako na kocke.
U posudu srazmernu količini sastojaka i prethodno namazanu poređajte sloj-dva tikvica, preko njih rasporedite pola paradajza, jedan čen belog luka fino isečenog i polovinu namrvljenog sira. Možete da pospete i sa još origana i peršuna.
Rešajte još jedan-dva sloja tikvica i ponovo paradajz, beli luk i sir.
Umutite jaja sa svežim mlekom, brašnom, praškom za pecivo, sokom od limuna i sitnim sirom, stavite veoma mali prstohvat soli, jer će svakako gratin s tikvicama biti slan zbog sira.
Prelijte gratin od tikvica i paradajza i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobije zlatastu preplanulost.
Na kraju pospite kačkavaljem i gurnite na još kratko u rernu dok se ne istopi.
Prijatno uz ovaj kompleksan i veoma ukusan gratin!