Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Gratin»Gratin od tikvica sa paradajzom

Gratin od tikvica sa paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Gratin od tikvica sa paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
02/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
72 min.
Porcije
8
"Porcija gratina od tikvica i paradajza je nagrada za dobro obavljen posao"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 kg
  • paradajz - 400 g
  • ovčiji sir - 100 - 150 g
  • beli luk - 4 čena
  • peršun - 3 kašike, sušeni
  • origano - 2 - 3 prstohvata
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 50 ml (ili ulje)
  • jaja - 3 komada, velika
  • sveže mleko - 150 ml
  • sitan sir - 3 kašike, izvršite
  • brašno - 2 - 3 kašike, izvršite
  • prašak za pecivo - 1 izdašan prstohvat
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kačkavalj - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Gratin je jelo koje se tradicionalno sprema od krompira, namrvljenog sira i preliva od jaja i mleka.

Postoji inače i bezbroj varijacija sa drugim povrćem, a čak se u neku od njih dodaje i meso.

U ovom receptu ćemo napraviti gratin od tikvica, ali on će biti dosta obogaćen.

Paradajz u njemu više volim da ne ređam, već da napravim sos, a tikvice da prethodno ispečem same, da budu ukusnije i prijatnije.

Za sos oljuštite paradajz i isecite ga na kocke. Dva čena belog luka iseckajte i zapržite kratko u malo masnoće.

Stavite paradajz, so po ukusu, prstohvat šećera, origano i peršun i kuvajte na slaboj vatri oko 30 minuta.

Za to vreme isecite tikvice na tanke krugove. Posolite i poređajte u veliku posudu za pečenje (kod mene se pečenje dešava iz dva puta).

Pospite obilno maslinovim uljem i peršunom i ispecite dok ne dobiju blagu preplanulost.

Gotov paradajz po želji pasirajte u gladak sos ili ostavite tako na kocke.

U posudu srazmernu količini sastojaka i prethodno namazanu poređajte sloj-dva tikvica, preko njih rasporedite pola paradajza, jedan čen belog luka fino isečenog i polovinu namrvljenog sira. Možete da pospete i sa još origana i peršuna.

Rešajte još jedan-dva sloja tikvica i ponovo paradajz, beli luk i sir.

Umutite jaja sa svežim mlekom, brašnom, praškom za pecivo, sokom od limuna i sitnim sirom, stavite veoma mali prstohvat soli, jer će svakako gratin s tikvicama biti slan zbog sira.

Prelijte gratin od tikvica i paradajza i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne dobije zlatastu preplanulost.

Na kraju pospite kačkavaljem i gurnite na još kratko u rernu dok se ne istopi.

Prijatno uz ovaj kompleksan i veoma ukusan gratin!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: