Način pripreme
Oprana tikvica se izrenda na krupno rende, posipa se solju i nakon 10 minuta se lagano iscedi od vode.
Zelena paprika se očisti od semenki i seče se na tanke trake, a mirođija i čenovi belog luka se sitno iseckaju.
U posudi se viljuškom umute jaja u penu.
Pomešaju se isceđena tikvica, mirođija, brašno, trakice zelene paprike, izrendani kačkavalj, izdrobljeni sir i začini se solju i biberom.
Umuti se u kašu, koja se sipa u nauljenu tepsiju prečnika 24 cm. Može i na papir za šečenje, ali ja ga nisam imala. Stavlja se u zagrejanu rernu na 180°C i peče se dok se porumeni ili dok ne bude gotovo.
Gratin se vadi da se ohladi, prebacuje se u veliki tanjir. Gratin od tikvica se seče kao torta na parčiće.
Možete da poslužite lenji gratin od tikvica sa sosem od kiselog mleka, belog luka, mirođije i peršuna.
Brzo i ukusno!