Način pripreme
1. Očistite dobro školjke od svih algi i svega što je na ljusci. Očetkajte tvrdom četkom ili kuhinjskom žicom.
2. Zagrejte ploču na srednju do visoku temperaturu (možete da koristite i široki tiganj), namažite površinu sa delom maslinovog ulja, a ostatak sačuvajte za posipanje pri serviranju.
3. Kada počne blago da se dimi, stavite školjke na rastojanju jednu od druge, da imaju mesta da se dobro otvore. Ako vam ne staju sve u tiganj ili na ploču, spremite ih iz dva puta.
4. Potrebno im je malo vremena da se otvore, oko 2 minuta. Nakon što se to desi odmah ih prebacite u odgovarajući tanjir za serviranje. Pospite izdvojenim maslinovim uljem i biberom. Po želji stavite i usitnjen peršun.
5. Servirajte tople, garnirane sa parčićima limuna.
Jednostavan recept, uspešan i ukusan. Najvažnije da biste dobili jedno pravo aromatično morsko predjelo jeste da se snabdete kvalitetnim, svežim sastojicima, u ovom slučaju školjkama.
One same po sebi donose aromu mora i svežinu, zato nemaju potrebu za mnogo začina i nečega za pojačavanje ukusa, jer bi to samo ubilo autentičnu aromu mora.
Prijatno!