Način pripreme
1. Odvojite brokoli i izvadite tvrdi deo u osnovi. Ružice skuvajte u posoljenoj vodi 10 minuta i nakon toga sitno iseckajte.
2. Stavite kore za lazanju u toplu vodu da se natope 15-20 minuta, ako je moguće rasporedite u dve posude da ne budu na gomili. Pratite uputstva na pakovanju, zato što ima raznih vrsta. Ja koristim marku Italiamo iz Lidla.
3. Pripremite smesu od sira, izmrvite ili izgnječite viljuškom, gorgonzolu i ovčiji sir sa rikotom. U njih izrendajte polovinu provolonea i promešajte.
Za drugi deo nadeva u iseckani brokoli dodajte maslinovo ulje i sitno iseckan sremuš.
4. Počnite sa pripremom bešamel sosa, ugrejte maslac na tihoj/umrenoj vatri. Sipajte bršano i mešajte 2-3 minuta dok miris sirovog ne nestane i ne počne da miriše prijatno. Onda sipajte iz nekoliko puta i lagano toplo mleko, mešajte neprestano žicom. Dodajte so, muskatni oraščić i beli biber i mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne.
5. Rasporedite 3-4 kašike gotovog bešamel sosa po dnu pravougaonog pleha prečnika 28-30/18 cm. Stavite po tri kore za lazanju, pazite kako ih uzimate iz vode da se nisu zalepile ili da se ne slome.
Između kora rasporedite brokoli, sireve i na kraju bešamel, ponovo kore i tako dok ne potrošite sastojke. Poslednje kore samo prelijte bešamelom i pospite preostalim provaloneom ili mocarelom.
6. Pecite lazanju na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Na kraju možete povećati na 190 stepeni dok se ne stvori lepa korica.
Servirajte ovu aromatičnu lazanju sa brokolijem i sirevima toplu i uživajte u njoj.
Prijatno!
Savet: Da bi bila još sočnija, možete napraviti više bešamela, povećajte sastojke za njega.