Način pripreme
1. Izvadite pačije grudi iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da ne bugu hladne kada ih pečemo. Za to vreme prirpemite prilog od krušaka.
2. Iseckajte luk krupnije i dinstajte u maslacu sa kašičicom maslinovog ulja. Promešajte s vremena na vreme. Kad omekša (oko 10 minuta) dodajte očišćene kruške, isečene na komade, isecite štapić vanile po dužini i sastružite semenke u sve ostalo. Sipajte vino, prstohvat soli i kuvajte poklopljeno 30 minuta na umerenoj vatri. Mešajte s vremena na vreme da ne zagori po dnu, a ako procenite redukujte jačinu vatre.
Gotov sos pasirajte. Treba da bude gust kao marmelada. Po želji dodajte so za kontrast slatko-slano.
3. Napravite rompoidne proreze po koži pačijih grudi, ne idite do mesa. Natrljajte solju samo sa strane gde je koža.
4. Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri. Stavite u njega pačiji magre sa strane gde je koža i pecite dok ne dobije tamnozlatnu boju. Odvojenu mast sipajte u posebnu posudu - ako je tamna i zagorela, bacite je, u protivnim možete koristiti za krompiriće ili dodajte malo od nje u sos.
5. Okrenite i pecite dok ne dobije tamnu boju i sa druge strane, smanjite vatru na 1-2 stepen. Pošto jedne grudi od 400 g debele, možete ih peći i sa strane. Unutra treba da ostanu roze.
6. Servirajte odmah pačiji magre sa aromatičnom slatkim sosom. Nestandardna kombinacija, koja će vas iznenaditi i očarati!
* Pre nego što isečete meso, ostavite da odstoji 3-4 minuta. Možete uviti da se ne hladi.
Servirajte sa krupnijom solju Maldon.