Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Pačetina»Pačiji bataci konfi sa sosom od pomorandže

Pačiji bataci konfi sa sosom od pomorandže

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Pačiji bataci konfi sa sosom od pomorandže
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
20/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
2
"Jedinstvena kombinacija ukusa i aroma, koja će vas ostaviti bez teksta"

Potrebni sastojci

  • pačiji bataci - 2 komada
  • pačija masnoća - 500 ml (pačija mast)
  • so - 2 kašike, krupna
  • lovorov list - 2 - 3 komada
  • biber - 4 - 5 zrnca
  • majčina dušica - po ukusu
  • Za sos od pomorandže
  • luk - 1 mala glava
  • smeđi šećer - 1 kašika
  • brašno - 1 - 2 kašike
  • pomorandže - 3 komada
  • sol - po ukusu
  • ruzmarin - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izmrvite lovorov list i izgnječite blago zrnca bibera. Natrljajte batake njima i sa solju i majčinom dušicom. Ostavite u frižideru tokom jedne noći.

2. Stavite batake već napojene aromom od začina u duboku posudu, pogodnu za rernu i prelijte ih mašću, prethodno istopljenom na laganoj vatri. Ona treba da ih prekriva. Pecite oko sat na 180 stepeni, nakon čega smanjite na 140 na još dva i po sata.

3. Videćete da meso počinje blago da se odvaja od kosti, a kožica se skoro rastopila. Na ovaj način batak postaje neverovatno krhak i ukusan, ali i pogodan za konzerviranje do 4-5 meseci u teglama ili frižideru.

U ovom slučaju spremamo samo dve porcije, koje su za direktntu konzumaciju, ali ako napravite veće količine, povećavajući namirnice, uslov za čuvanje je sledeći:

Procedite pačiju mast od pečenja, da bi se odstranili začini i mogući parčići mesa. U staklenu posudu stavite nekoliko kutlača i ohladite dok se ne stegne, to je važno da meso ne bi dodirivalo posudu, već da bude potpuno obavijeno masnoćom.

Stavite batake kožom nadole i prekrijte preostalom mašću. Zatvorite dobro i stavite u frižider. Tako meso izdrži 4-5 meseci i može da se izvadi i kuva u svakom momentu kada poželite, eksperimentišući s različitim sosovima.

Mi ćemo napraviti ove batake sa sosom od pomorandže jer je to najpopularnija i najpogodnija kombinacija za pačeće meso, bar za mene.

4. Za naš sos iscedite tri pomorandže i oštrim nožem isecite narandžasti deo kože jedne od njih (na tanke ivice, parčiće ili kako vam je zgodno).

5. Iseckajte glavicu luka na veoma sitno i zapržite s prstohvatom soli u zagrejanoj masnoći na srednjoj do slaboj vatri oko 8-10 minuta - dok ne omekša i počne da dobija blagu preplanulost.

6. Sipajte smeđi šećer i mešajte kratko, nakon toga stavite i brašno. Kuvajte oko 2 minuta uz neprestano mešanje i nalijte veći deo soka od pomorandže. Sos će se zgusnuti skoro odmah, zato dodajte i oko 100 ml vode, da se razredi. Regulišite gustinu prema vašem ukusu. Stavite još malo soli za kontrast i ruzmarin za aromu.

7. Pačeće batake konfi stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni sa malo masti i prelijte ostatkom soka od pomorandže. Preko njih poređajte isečene korice pomorandže. Zapecite oko 10-15 minuta dok se ne dobije karamel preplanulost.

8. Servirajte sa sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: