Način pripreme
1. Očistite ribu tako što otkinete glavu i provučete prst po dužini kroz stomak. Izvadite unutrašnjost i kost i ostavite rep koji vezuje dva fileta. Operite svaku ribu temeljno pod tekućom vodom.
2. Očišćene filete evropkog inćuna poređajte u odgovarajuću posudu i prelijte smesom od hladne vode, jabukovog sirćeta i vina i soli rastvorenoj u njima. Količinu soli možete da regulišete prema svom ukusu, odnosno ako ne želite da riba bude slana, stavite manje. Odozgo porešajte šalot, isečen na tanke ivice i pospite miksom tri vrste bibera. Za intenzivniji ukus možete da poređate luk i da pospete biber i između svkog sloja riba.
3. Zatvorite posudu hermetički ili uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru od 2 do 6 sati. Što duže evrospki inćun stoji u marinadi, to će se više sastojaka u njega upiti i treba da pazite da ne stoji previše i postane previše kiseo ili slan. Preporučujem da ga probate nakon drugog sata.
4. Gotov evropski inćun će pobeleti i izgubiti prozračnost zbog dejstva soli i sirćeta. Izvadite filete, ocedite ih u odvojenu posudu i nakon što ih poređate prelijte ih maslinovim uljem tako da ih prekriva. Odozgo narendajte samo žuti deo kore limun i pospite brusnicama ili suvim grožđem. Ostavite tako da odstoje u fižideru 24 sata.
5. Pre serviranja riba u porcije pospite ih kapima jako pikantnog tabasko sosa.
Prijatno!