Način pripreme
Operite i očistite dobro evropske inćune od glava, peraja i iznutrica. Ako ima krljušti takođe je odstranite. Pospite u veliku posudu morsku so, red ribe, ponovo obilno so, završavajući opet solju. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji tako 2 dana.
Nakon toga evropski inćuni se dobro operu i ostranjuju se leđne kosti, koje se zbog soli lakše otklanjaju. Poređajte očišćene ribice u posudu u redove i prelijte ih sirćetom tako da ih prekrije. Ostavite da odleže sa sirćetom jedan dan.
Nakon toga ponovo isplaknite i ako jsu mnogo slani, natopite u vodi nekoliko sati. Svaku ribu isecite na 2 il 4 manja dela. Pomešajte istucan beli luk, iseckanu mirođiju, maslinovo ulje, sveže ceđen sok od limuna i malo balsamiko sirćeta, po želji biber ili ljutu papričicu.
Počnite da ređate evropske inćune u tegle, ređajući sa marinadom - ribice u tegli treba da su dobro pokrivene maslinovim uljem. Zatvorite ih i čuvajte u frižideru. Od 2 kg evropskog inćuna izlaze dve tegle.