Način pripreme
U ove praznične uvijene pitice sa bundevama za Badnje veče sam odlučila da stavim bogat nadev - od svega što volim. Pokazalo se kao veoma ukusno i njima ću ukrasiti svoju prazničnu trpezu.
Jabuku sam izrendala i prelila limunovim sokom, da ne bi potamnela. Ne stavljam više soka, da ne bilo mnogo kiselo.
U voće sam na krupno rende izrendala i bundevu. Dodala sam šećer, začine i malu čašu ulja i promešala sam. Tako sam ostavila 10-15 minuta, kako bi se odvojio sos. Priznaći da sam u ovu smesu dodala i malo alkohola (u ovom slučaju jednu poljsku votku sa ukusom cimeta i nekog aromatičnog korena).
Raširila sam kore za pitu i namazala sam jednu uljem, stavila sam sledeću i po njoj ravnomerno rasporedila nadev + komadiće ratluka i mlevene orahe. Volim da mi punjenje bude bogato, ali ako je vama mnogo, ređajte po 3 kore umesto po 2.
Uvijala sam u puža, tako što sam na krajevima zabadala čačkalice za zube, kako bi se očuvala njihova celina. Odozgo sam premazala sa još ulja.
Pitice sa bundevama sa ispekla na 170 stepeni oko 35-40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.
Kada se ohladi, posipam šećerom u prahu.
Blagosloven i ugodan praznik Badnje veče vam želim!