Način pripreme
1. Ogulite, očistite i isecite jabuke na tanke komadiće, polumesece. Biće nam potrebna 4 velika ili 8 malih komada. Stavite na jedan sloj u vruć tiganj premazan maslacem ili maslinovim uljem.
Odozgo pospite šećer. Kontrolišite vatru i ako je potrebno, smanjite njenu jačinu, kako šećer ne bi brzo zagoreo. Kada komadi jabuke postanu karamel zlatasti, izvadite ih na tanjir, premazan maslinovim uljem, da se ne bi zalepile za njega, takođe ih poređajte da budu na rastojanju jedna od druge, da se ne slepe.
2. Guščija džigerica će nam biti potrebna isečena na 4 komada debljine oko 2 cm. Da biste je isekli, ona treba da bude veoma hladna, upravo izvađena iz frižidera ili da je odstojala kratko u zamrzivaču. U suprotnom, koliko god da je nož koji koristite oštar, biće vam veoma teško da isečete glatke komade. Očistite i vidljive žilice po džigerici, pazite da ne iskidate i ne narušite njen izgled.
Takođe, dobro je da znate da kada čuvate ovaj delikates, on ne sme da bude u kontaku sa vazduhom, zato što će promeniti svoju boju, postaće siva. Zato se obično prodaje vakumirana. Tako da, otvorite je neposredno pre kuvanja.
S obzirom da treba da je isečemo i posle da prestoji na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, da bi se otpustila, odamah nakon što je obradite, uvijte je u streč foliju i prekrijte krpom.
3. Ugrejte dva tiganja na jakoj vatri. U jedan stavite četiri komada džigerice, u drugi stavite kriške francuskog hleba. Hleb pecite sa obe strane dok se ne dobije zlatasta boja i prebacite u plljosnati poslužavnik za serviranje, dekorisan po vašem ukusu.
Kada se guščija džigerica lepo zapeče sa jedne strane, okrenite i drugu stranu. Ona se veoma brzo topi, zato je i važno da je vatra jaka i da se ne kuva dugo. Ako je na primer bila hladna, upravo izvađena iz frižidera, ostala bi sirova unutrašnjost džigerice. Neki i tako vole, ali po mom mišljenju bolje je, kao što sam i predložila - da se otpusti na sobnoj temperaturi, kako bi se ravnomerno skuvala, bez preteranog grejanja, kao i da je mekana i kremasta iznutra sa lepo zapečenom koricom.
4. Na svaki hlebić stavite komadić ili dva komadića karamelizovane jabuke. Na nju stavite komad guščije džigerice i prelijte sa malo masnoće, koju ste odvojili tokom pečenja, samo je bitno da nije zagorela.
Pospite krupnom soli u ljuspama i poslužite dok su zalogaji sa guščijom džigericom i karamelizovanim jabukama topli.
Prijatno!