Način pripreme
Nes kafu prelivamo sa malo tople vode da rastvori i ostavljamo da se ohladi.
Odvajamo belanca od žumanaca.
Belanca umutimo sa 4 supene kašike šećera i prstohvatom soli. Žumanca umutimo sa 2 supene kašike šećera.
Čokoladu rastapamo na pari, ne treba da provri. Ostavljamo da se ohladi malo i dok je još teačn dodajemo u žumanca, mešamo drvenom kašikom.
Dodajemo kafu i orahe. Promešamo. Na kraju dodajemo belanca i ponovo promešamo.
Ovako gotovu smesu sipamo u pleh (30-40 cm) obložen papirom za pečenje.
Uz pomoć silikonske spatule poravnamo. Pravimo kvadrat, gledamo da ne dolazi do ivica pleha.
Pečemo koru za slatki rolat oko 15-20 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Pečenu koru okrećemo na vlažnu krpu, ne mokru.
Pažljivo odlepimo papir i uvijamo rolat krpom. Ostavljamo da se ohladi potpuno 2-3 sata.
Za to vreme pravimo krem, stavljamo u metalnu posudu na tigoj vatri izlomljenu čokoladu i pavlaku. Mešamo dok se ne rastopi čokolada.
Skidamo sa vatre da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, umutimo mikserom da dobijemo mekan krem.
Odvijamo hladnu koru i obilno mažemo pripremljenim čokoladnim kremom.
Pomorandžu oljuštimo i očistimo od belih žilica.
Poređamo komade pomorandže u jedan kraj kore po dužini u uvijamo u čvrst rolat.
Pažljivo premeštamo rolat na list papira za pečenje.
Uvijamo lepo i stavljamo u friždier da se stegne bar 2 sata. Nakon toga stavljamo rolat sa pomorandžom u odgovarajuću posudu i ukrašavamo po želji.
Možete posuti samo šećerom u prahu. Ja sam namazala fin sloj šlaga i posula rendnaom koricom od pomorandže.
Prilikom serviranja sečemo čokoladni rolat na komade.
Dobijamo veoma ukusan i sočan čokoladni rolat bez brašna sa pomorandžama!