Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Čokoladni rolat bez brašna sa pomorandžom

Čokoladni rolat bez brašna sa pomorandžom

Tsvetomira IvanovaTsvetomira Ivanova
Početnik
181084
Čokoladni rolat bez brašna sa pomorandžom
Fotografije: Tsvetomira Ivanova
2 / 5
11/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Veoma ukusan čokoladni rolat sa pomorandžom, za koji vam nije potrebno brašno"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • crna čokolada - 100 g
  • šećer - 6 supenih kašika
  • so - prstohvat
  • nes kafa - 2 supene kašike
  • orasi - 3 supene kašike, sitno iseckani
  • za krem
  • čokolada - 150 g
  • pavlaka - 150 ml, tečna, slatka
  • pomornadže - 1 komad, krupnija
* merne jedinice

Način pripreme

Nes kafu prelivamo sa malo tople vode da rastvori i ostavljamo da se ohladi.

Odvajamo belanca od žumanaca.

Belanca umutimo sa 4 supene kašike šećera i prstohvatom soli. Žumanca umutimo sa 2 supene kašike šećera.

Čokoladu rastapamo na pari, ne treba da provri. Ostavljamo da se ohladi malo i dok je još teačn dodajemo u žumanca, mešamo drvenom kašikom.

Dodajemo kafu i orahe. Promešamo. Na kraju dodajemo belanca i ponovo promešamo.

Ovako gotovu smesu sipamo u pleh (30-40 cm) obložen papirom za pečenje.

Uz pomoć silikonske spatule poravnamo. Pravimo kvadrat, gledamo da ne dolazi do ivica pleha.

Pečemo koru za slatki rolat oko 15-20 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Pečenu koru okrećemo na vlažnu krpu, ne mokru.

Pažljivo odlepimo papir i uvijamo rolat krpom. Ostavljamo da se ohladi potpuno 2-3 sata.

Za to vreme pravimo krem, stavljamo u metalnu posudu na tigoj vatri izlomljenu čokoladu i pavlaku. Mešamo dok se ne rastopi čokolada.

Skidamo sa vatre da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, umutimo mikserom da dobijemo mekan krem.

Odvijamo hladnu koru i obilno mažemo pripremljenim čokoladnim kremom.

Pomorandžu oljuštimo i očistimo od belih žilica.

Poređamo komade pomorandže u jedan kraj kore po dužini u uvijamo u čvrst rolat.

Pažljivo premeštamo rolat na list papira za pečenje.

Uvijamo lepo i stavljamo u friždier da se stegne bar 2 sata. Nakon toga stavljamo rolat sa pomorandžom u odgovarajuću posudu i ukrašavamo po želji.

Možete posuti samo šećerom u prahu. Ja sam namazala fin sloj šlaga i posula rendnaom koricom od pomorandže.

Prilikom serviranja sečemo čokoladni rolat na komade.

Dobijamo veoma ukusan i sočan čokoladni rolat bez brašna sa pomorandžama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: