Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Patišpanj torta Mimoza

Patišpanj torta Mimoza

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Patišpanj torta Mimoza
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
11/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Zavoleli smo ovu patišpanj tortu na prvi pogled i upozravamo da će i sa vama biti tako"

Potrebni sastojci

  • za patišpanj koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • brašno - 4 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • za krem
  • jaja - 3 koamda
  • šećer - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka - 200 ml
  • liker od pomorandže - 4 supene kašike ili od badema
  • kafa - 4 supene kašike kuvana ili hladna
  • želatin - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu razbijte jaja, dodajte šećer i mutite mikserom na mekan krem. U njega dodajte 4 supene kašike brašna, prosejane sa prstohvatom soli. Aromatizujte sa jednom kesicom vanile. Obložite parčetom papira kalu 20 cm, sa dnom ivicama koje se skidaju.

Sipajte smesu za patišpanj i pecite koru na 190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite gotovu koru od patišpanja iz kalupa i ostavite da se ohladi. Iz hladne kore pažljivo izdubite unutrašnjost, ostavite 2 cm ivica sa strane. Mrvice ćete koristiti na torti od patišpanja sa pavlakom.

Pripremite krem, u prosejano mleko dodajte tri jajeta i šećer. Stavite posudu na vatru i mešajte dok se tečnsot ne ugreje, ne treba da provri i dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre i dodajte želatin, natopljen u malo hladne vode.

Mešajte žicom dok se želaitn dobro ne rastopi. Podelite tečnost na dva dela. U jedan deo dodajte 4 supene kašike hladne kafe, u drugu 4 supene kašike likera po ukus. Liker od pomorandže, liker od badema, šta imate kod kuće.

Umutite pavlaku i dodajte po dve supene kašike u svaki krem. Kad krem počne da se steže, sipajte u koru gde ste izvadili unutrašnjost, prvo krem sa kafom, nakon toga krem sa likerom. Poravnajte i ostavite tortu na hladnom dok se krem ne stegne dobro.

Gotovu patišpanj tortu Mimozu namažite preostalom pavlakom i pospite mrvicama iz izdubljene kore.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: