Način pripreme
U posudu razbijte jaja, dodajte šećer i mutite mikserom na mekan krem. U njega dodajte 4 supene kašike brašna, prosejane sa prstohvatom soli. Aromatizujte sa jednom kesicom vanile. Obložite parčetom papira kalu 20 cm, sa dnom ivicama koje se skidaju.
Sipajte smesu za patišpanj i pecite koru na 190 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite gotovu koru od patišpanja iz kalupa i ostavite da se ohladi. Iz hladne kore pažljivo izdubite unutrašnjost, ostavite 2 cm ivica sa strane. Mrvice ćete koristiti na torti od patišpanja sa pavlakom.
Pripremite krem, u prosejano mleko dodajte tri jajeta i šećer. Stavite posudu na vatru i mešajte dok se tečnsot ne ugreje, ne treba da provri i dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre i dodajte želatin, natopljen u malo hladne vode.
Mešajte žicom dok se želaitn dobro ne rastopi. Podelite tečnost na dva dela. U jedan deo dodajte 4 supene kašike hladne kafe, u drugu 4 supene kašike likera po ukus. Liker od pomorandže, liker od badema, šta imate kod kuće.
Umutite pavlaku i dodajte po dve supene kašike u svaki krem. Kad krem počne da se steže, sipajte u koru gde ste izvadili unutrašnjost, prvo krem sa kafom, nakon toga krem sa likerom. Poravnajte i ostavite tortu na hladnom dok se krem ne stegne dobro.
Gotovu patišpanj tortu Mimozu namažite preostalom pavlakom i pospite mrvicama iz izdubljene kore.
Neka vam je slatko!