Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Patišpanj torta sa čokoladom

Patišpanj torta sa čokoladom

Kristina9595Kristina9595
Početnik
10202
Patišpanj torta sa čokoladom
Fotografije: Kristina9595
1 / 2
20/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
10
"Patišpanj torta sa čokoladom - meka i nežna, topi se u ustima"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja (250 g)
  • brašno - 1 1/2 šolja
  • prašak za pecivo - 10 g
  • vanila - 1 komad
  • ulje - 3 supene kašike
  • Za krem od maslaca
  • maslac - 200 g, meki, kravlji
  • šećer u prahu - 20 g (prosejani)
  • kakao - 40 g
  • čokolada - 100 g, prirodna
  • pavlaka - 150 ml, slatka, tečna
  • Za čokoladni ganaš
  • čokolada - 100 g, prirodna
  • pavlaka - 100 ml, slatka, tečna
  • maslac - 20 g, kravlji
  • Za sirup
  • voda - 200 ml
  • šećer - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom. Mutite dok ne utrostruče svoj obim. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, nakon toga dodajte ulje i vanilu. Stavite smesu u kalup sa padajućim dnom (24 cm) sa prethodno obloženim papirom za pečenje, izravnajte i pecite koru za tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Pecite dok kora ne dobije zlatkastu boju i dok čačkalica zabodena u nju ne izađe suva. Izvadite je i ostavite da se u potpunosti ohladi. Isecite je. Treba da dobijete dve kore. Ako ne možete, posebno ispecite dve kore.

Za krem od maslaca umutite meki kravlji maslac sa prosejanim šećerom u prahu. Mutite dok se ne dobije sipkasti krem. U posebnoj posudi pomešajte kakao, čokoladu i pavlaku i istopite na pari. Neprestano mešajte dok se čokolada ne istopi. Skinite sa vatre i ostavite da se u potpunosti ohladi. Dodajte u delovima u umućeni maslac i neprestano mešajte mikserom dok se ne dobije homogena smesa. Za sirup zagrejte vodu dok ne proključa, dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi.

Stavite jednu koru na tanjir za torte, prelijte i namažite kremom. Dodajte i drugu koru, prelijte i ponovo namažite kremom odozgo i sa strana. Stavite patišpanj tortu u frižider da se ohladi i zalijte ganašem kojeg ste istopili na pari.

Patišpanj tortu sa čokoladom ukrasite u skladu sa povodom i svojom maštom. Na primer vafl tompusima, čokoladnim kolačićima i fondanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: