Način pripreme
Zove se torta Mimoza zato što je u Italiji jedno vreme cvetao samo ovaj cvet (žbun) i poklanjali su je ženeama za Osmi mart, odatle je i poslastičar izmislio i orignalnu tortu. Veoma je ukusna i slatka - baš kao žena!
Evo kako pripremam moju odličnu tortu Mimozu.
Jagode prethodnog dana isečemo sitno, posipamo šećerom i limunom, ostavljamo na jednu noć u frižideru.
Koru pečemo i posle isečemo na 3 dela, donji i gornji koristimo za ukusnu tortu od pavlake, a srednji sitno isečemo.
Nakon što krem bude gotov, ostavljamo ga da se ohladi, umutimo pavlaku i dodajemo u krem. Ja stavljam malo kondenzovanog mleka u krem.
Ocedimo jagode da bismo koristili sirup, ako nije dovoljno, dodajemo vodu.
Stavljamo jednu koru, prelivamo, nakon toga stavljamo krem obilno. Posle na krem stavljamo po celoj kori isečene jagode.
Stavljamo drugu koru, prelivamo, stavljamo ostatak krema, rasporedimo dobro svuda i sa strane.
Posle uzimamo sitno isečenu koru i svuda pospemo, jagode oodzgo su po želji.