Način pripreme
Prepolovite i očistite šljive od koštica. Isecite ih na ne mnogo tanak polumesec i pospite kašikom šećera. Ostavite tako 10 minuta, za to vreme počnite sa smesom za kolače.
Umutite jaja i šećer na mekanu belu penu. Dodajte kiselo mleko i brašno, prosevajući ga uz neprestano mešanje.
Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri i u njemu sa svake strane zapecite komade šljiva. Nemojte ih stavljati odjednom i u gomilama, nego po malo i čim se karamelizuju i uhvate boju, odmah izvadite.
Poređajte u pleh, namazan ili obložen papirom za pečenje, na primer za tart prečnika 26 cm da bi kolač zaista bio fin. Ako želite da bude deblji, možete koristiti i manji pleh, ali ideja je da bude tanak kao palačinka, u tome je i deo njegovog šarma.
Poređajte komade šljiva u kalup i prelijte pripremljenom smesom. Pecite dok ne dobije zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Gotov fin kolač sa žutim šljivama ostavite na kratko da se ohladi, ali ne potpuno i pospite šećerom u prahu.
Servirajte topao samostalno ili sa kuglom sladoleda ili šlagom, toliko je ukusan da priznajem da sama pojedem pola za nekoliko minuta.
Neka je i vama slatko!