Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa škampima i čorizom

Paelja sa škampima i čorizom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja sa škampima i čorizom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Paelja sa škampima i čorizom - još jedan razlog da volimo Španiju"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, bomba
  • paradajz - 1 komad, zreo
  • beli luk - 2 čena
  • škampi - 10 - 12 komada (među njima i norveški jastog)
  • čorizo - 100 g, sirov
  • riblji bujon - oko 700 ml
  • šafran - 1 prstohvat, u prahu
  • ruzmarin - 1 grančica ili 1 supena kašika ravna
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Valensijanska paelja se priprema u nekoliko varijanti, predlaže se interesantna kombinacija raznih vrsta mesa, ribe i morskih plodova.

Uprkos toome što je čorizo tipičan španski sastojak, on se ne nalazi ni u jednoj vrsti paelje.

To ne smeta da neki kuvari (pretežno englezi) dodaju čorizo za raznovrsnost i to je kao inovativna ideja za interesantniji i drugačiji ukus.

Evo jedne takve ideje za paelju sa čorizom, sa jednostavnim proizvodima koji dozvoljava da u nju dodate i druge morske plodove, osim škampa.

Recept je za dve porcije, pleh za paelju prečnika 30-32 cm. To je najbolja varijanta ako nemate specijalan uređaj paejero na gas ili vatru i želimo da pripremimo paelju u domaćim uslovima. Cilj je da pleh bude prečnika rerne, da bi se toplota ravnomerno rasporedila. Pirinač treba da bude u što tanjem sloju, da bi ostao odvojen, a ne kašast i slepljen.

Ukoliko nemate specijalan pleh za paelju, koristite široki tiganj, ali nikad duboku šerpu.

Bujon koji dodajete je pripremljen od glava i ljuski škampa, kao i od glava i bele ribe i nekog povrća za obogaćivanje po želji. On igra važnu ulogu svakoj paelji i koncentrisan je i aromatičan. Lepo maslinovo ulje i šafran su takođe ključni sastojci.

Počnite sa rendanjem paradajza i belog luka.

Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri u plehu i pecite škampe minut, dok ne porumene.

Izvadite i ostavite sa strane. Nakon toga uradite isto sa čorizom, isečenim na krugove. I njega izvadite kad bude gotov.

U maslinovo ulje, aromatizovano od škampi i čoriza sipajte rendani paradajz i beli luk i pržite nekoliko minuta dok voda ne ispari. Ako želite da dodajte lignje ili sipu, ovde je trenutak da ih propržite.

Sipajte vreo bujon. Ja ne stavljam ceo, posle dodajem po potrebi.

Kad tečnost ispari na jakoj vatri, siapjte pirinač na krst i nakon 3-4 minuta smanjite vatru da bude tiha/umerena. Začinite solju, šafranom i ruzmarinom.

Kuvajte, nemojte mešati oko 15-17 minuta, samo malo možete proći drvenom kašikom slojeve pirinča da se ravnomerno rasporedi u plehu.

Dobri majstori paelje se igraju sa vatrom, tako što je povećaju ako vide da ima još mnogo tečnosti, a pirinač je gotov. I ako malo zagori po dnu, to nije problem. Ukoliko je malo tečnosti, a pirinač je još uvek tvrd, dodajte malo vode ili bujona.

Škampe i čorizo poređajte na paelju i pokrijte krpom nekoliko minuta pre serviranja.

Prijatno. Paelja sa škampima i čorizom je odlična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: