Način pripreme
Maslinovo ulje se sipa u duboki tiganj, kada se zagreje dodaju se na parčiće isečena bela riba, školjke bez ljuštura i škampi, pri čemu se zaprže dok ne postanu zlatasti. S vremena na vreme se okreću.
Kada je gotovo, dodaje se povrće - grašak i paradajz, kada i oni omekšaju dodaju se aleva paprika, šafran i voda. Količina trebda da bude tri puta veća nego što je količina pirinča koji će se koristiti.
Kada provri, ostavlja se na vatri oko 5 minuta, nakon toga se jačina smanjuje i kuva se još 30 minuta na srednjoj vatri, posle se ponovo pojačava i dodaje se pirina.
Paelja se kuva oko 10 minuta na jakoj temperaturi, nakon toga se smanjuje do srednje i kuva se dok se ne skuva pirinač. On treba da upije svu tečnost, ali da se ne prekuva.
Posle možete da uživate u paelji sa belom ribom, školjkama i škampima.