Način pripreme
1. Blago zagrejte sveže mleko - ne više do 37 do maksimu 40 stepeni. Rastvorite u njemu šećer i kvasac i ostavite da naraste 10 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kiselo mleko, maslinovo ulje, razbijte jaje i stavite narasli kvasac i seme maka. So pospite sa strane po brašnu da nema direktan kontakt sa kvascem.
3. Zamesite testo dodajući brašno po veoma malo, ako je potrebno, dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Tada prebacite na blago nabrašnjenu površinu i mesite testo dok ne postane glatko i elastično.
4. Podelite na tri jednaka dela i od svakog oformite fitilj. Tri fitilja ujedinite u jedan kraj i spletite u pletenicu.
5. Stavite pletenicu sa makom u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje i ostavite da raste jedan sat ili dok dobro ne naraste.
6. Zagrejte rernu do 180 stepeni bez ventilatora i pecite 35-40 minuta ili dok ne dobije blagu zlatastu preplanulost.
*Pre nego što gurnete u rernu po želji namažite pletenicu umućenim jajetom i pospite sa još semena maka.
Prijatno!