Pletenica sa makom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Pletenica sa makom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
14/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
58 min.
Porcije
10
"Dom, u kome miriše na toplu pletenicu sa makom, je srećan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 25 g, živ
  • seme maka - 2 kašike + za posipanje
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike, izvršite
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 1 kašičia
  • so - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Blago zagrejte sveže mleko - ne više do 37 do maksimu 40 stepeni. Rastvorite u njemu šećer i kvasac i ostavite da naraste 10 minuta.

2. Prosejte brašno u posudu, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kiselo mleko, maslinovo ulje, razbijte jaje i stavite narasli kvasac i seme maka. So pospite sa strane po brašnu da nema direktan kontakt sa kvascem.

3. Zamesite testo dodajući brašno po veoma malo, ako je potrebno, dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Tada prebacite na blago nabrašnjenu površinu i mesite testo dok ne postane glatko i elastično.

4. Podelite na tri jednaka dela i od svakog oformite fitilj. Tri fitilja ujedinite u jedan kraj i spletite u pletenicu.

5. Stavite pletenicu sa makom u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje i ostavite da raste jedan sat ili dok dobro ne naraste.

6. Zagrejte rernu do 180 stepeni bez ventilatora i pecite 35-40 minuta ili dok ne dobije blagu zlatastu preplanulost.

*Pre nego što gurnete u rernu po želji namažite pletenicu umućenim jajetom i pospite sa još semena maka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: