Način pripreme
- Sve sam radila mikserom;
- Rerna - 200 stepeni;
- papir za pečenje;
- ravan pleh-
U posudi miksera se stavlja kvasac, voda, prethodno umućena jaja, med, mekani maslac, so i malo šećera. Brašno se proseva i postepeno se dodaje u smesu da se dobije meko testo. Ako je testo previše mekano može se dodati 3-4 supene kašike brašna. Lopta testa se stavlja u namazanu posudu, uvija se u foliju i ostavlja da nadođe oko 2 sata - kod mene nadođe sa sat vremena u rerni na 30 stepeni.
Nadev:
Oko 500 g zamrznutog šumskog voća se ostavlja na 30 minuta na sobnoj temperaturi. Stavlja se u šerpu sa rumom, likerom ili bademovim ekstraktom na umerenoj vatri da ispari voda. Dodaje se šećer, pomešan sa skrobom ili dodatim kroz cediljku. Neprestano se meša dok smesa ne postane gusta, oko 5-7 minuta. Skida se sa vatre i potpuno ohladi.
Nadošlo testo se razvuče na dugačak, pravougaoni, 1 cm debljine preko brašnom posutog papira za pečenje, i odozgo se malo pospe brašnom. Testo je meko i vazdušasto. Prstima se pravi 5-7 cm udubljenje, koje će pooći da ne izađu rikota i džem, ako se stavlja - on je po želji.
Da bi bilo jasnije: kad se testo razvuče na pravugaonik, kažiprstom se tačno po sredini se pritiska, da se naprave mala udubljenja u sredini, kao putić, to pomaže da ne iscuri nadev. Razvlači se u papiru da može lakše da se prenese na pleh.
Takozvani putić se namaže rikotom, po želji se stavlja tanak sloj džema, a u njega se bogato stavlja voće.
Testo se iseče na trakice sa obe strane /oko 2 cm/ i namažu se belancem da se ne odlepe tokom pečenja. Počinjemo da pletemo trakice, tako što prebacujemo jednu u dugu. Namažemo belancem i obilnopospemo svetlobraon šećerom. Ostavljamo da nadođe oko 20-30 minuta.
Peče se na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Napomena: Koristila sam zamrznuto šumsko voće, ali može i sveže, na isti način se obrađuje. Ako je količina voća veća, višak se sačuva.
Pleh sa pečenje treba da bude ravan i veliki, zato što je kolač veliki.
Nisam dodatno koristila džem za premazivanje testa kod nadeva, zato što je prijatno da se oceća slatko-kiseli ukus voća, a rikota daje dodatnu mekoću i gustinu kolača.
Toplo ga preporučujem, predivan ukus svežeg šumskog voća, mekana i vazdušasta rikota i miris maslaca, esencije vanile i prijatnog ukusa badema.
Može se pripremiti i samo sa trešnjama, višnjama ili drugim voćem po želji.