Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Raskošan kolač sa bademima i likerom

Raskošan kolač sa bademima i likerom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošan kolač sa bademima i likerom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
16
"Raskoš u tanjiru u obliku kolača sa bademima i likerom"

Potrebni sastojci

  • bademi - 80 g, mleveni
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • jaja - 5 komada
  • maslac - 200 ga, sa sobne temperature
  • liker - 50 g, od pomorandže ili od badema
  • kora limuna - od jednog citrusa, samo žuti deo
  • šećer - 230 g
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kora od limuna se narenda na fino rende za citruse i pomeša se sa samlevenim bademima i 80 g šećera. Dobro je da se sve to samelje 10-20 sekundi u blenderu, da kora citrusa ispusti svoja ulja i arome.

2. U ovu aromatičnu smesu se stavlja maslac i muti se u vazdušast krem.

3. Dodaju se jaja jedno po jedno 20 sekundi uz neprestano mešanje. Tako će se svako dobro usvojiti pre nego što se razbije sledeće.

4. Sipa se preostali šećer i liker, a u dobijenu glatku smesu se dodaje i brašno, prosejano sa praškom za pecivo. Meša se dok se potpuno ne usvoji.

5. Sve se sipa u kalup za kolač zapremine litar i po, koji se prethodno namaže i pospe brašnom (osim ako nije silikonski).

6. Kolač se peče na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 40-45 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Ohladi se na rešetki i servira se sa šoljom vruće kafe, mleka ili čaja.

Nek vam je slatko. Raskošan kolač sa bademima i likerom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: