Artičoka sa pivom i slaninom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
16/03/2020
"I ako ste do sada na pijaci prolazili pored artičoke, sada ćete već trčati da je kupite - zato što je sjajna "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano59
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • artičoka - 1 kg (600 g u očišćenom stanju)
  • slanina - 100 g, dimljena
  • pivo - 330 ml
  • skrob - 1 kašika, izvršita (kukuruzni, prirodan)
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • beli biber - 2 prstohvata
  • šafran - 1 prstohvat, u prahu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • limun - 1/2 komada
  • bujon - 250 ml, mesni
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očisite artičoku, tako što ljuštite spoljašnje tvrde listove, dok ne stignete do svetle sredine.

Odsecite oko 1-2 prsta od vrha, koji je takođe tvrd i ne konzumira se. Od jednog kilograma povrća treba da dobijete 600 g očišćene aričoke.

2. Prepolovite ih i natopite u posudi sa vodom u koju ste iscedili pola limuna. Tako će se blagovremeno izbeći tamnjenje.

3. Iseckajte na sitno beli luk i zapržite ga u maslinovom ulju na slaboj do umerenoj vatri.

4. Sipajte skrob kad sklonite sa vatre i dobro umutite žičanom mutilicom, a nakon toga sipajte pivo ne prestajući da mešate.

5. Dodajte polovine artičoka i dinstajte 15 minuta.

6. Stavite začine, so po ukusu i slaninu, isečenu na male lente ili kocke. Sipajte mesni bujon i kuvajte uz povremeno mešanje još 10 minuta.

Gotovo jelo možete da razredite sa još bujona ili vode, da bude ređi sos, to je vaš izbor i preferencija.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar