Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Moj šifon kolač od pomorandže

Moj šifon kolač od pomorandže

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215331k53
Moj šifon kolač od pomorandže
Fotografije: Anika Voit
1 / 2
04/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Šifon kolač od pomorandže sa kojim će popodne biti lepše i ukusnije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 250 g, fin
  • sok od pomorandže - 200 ml, sveže isceđen
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • ulje - 120 ml
  • brašno - 300 g
  • čokolada - 100 g
  • vanila - 2 komada, kesica
  • so - prstohvat
  • za posipanje i premazivanje
  • kisela pavlaka
  • orasi - sitno iseckani
  • korice od pomorandže - isečene
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste dobili lep i mekan patišpanj šifon kolač, svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi. Zato nemojte zaboraviti da izvadite jaja iz frižidera nekoliko sati pre nego što počnete da pripremate recept.

U dve posude odvojite belanca i žumanca.

Sa polovinom šećera umutite belanca na sneg sa prstohvatom soli.

Drugu polovinu šećera stavite u žumanca i mutite na mekanu penu. U tu smesu dodajte proceđeni sok od pomoradnže, vanilu i rendanu koru jedne pomorandže.

U etapama lagano dodajte i ulje. Mutite na niskoj brzini miksera ili ručno uz pomoć žice.

Brašno sa praškom za pecio prosejte i dodajte u smesu. Mešajte dok poptuno ne upije tečnost.

Red je da dodamo i belanca. Drvenom ili silikonskom kašikom uzimajte od njih i dodajte po malo u smesu. Mešajte lagano da ne padne obim.

Na kraju stavite čokoladu, izlomljenu na koamde.

Kolač od pomorandže pecite u kalupu za kolač. Prethodno namažite uljem i pospite sa malo brašna. Izbacite višak i sipajte smesu u njega.

Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta. Možete proveriti da li je gotovo uz pomoć drvene čačkalice. Ali nemojte otvarati vrata rerne prvih 15 minuta. Pravilo, koje će vas spasiti od propasti prilikom nadolaženja kolača.

Čim bude gotov i ohladi se, namažite ga kiselom pavlakom, pospite koricama pomorandže i orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: