Način pripreme
Da biste dobili lep i mekan patišpanj šifon kolač, svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi. Zato nemojte zaboraviti da izvadite jaja iz frižidera nekoliko sati pre nego što počnete da pripremate recept.
U dve posude odvojite belanca i žumanca.
Sa polovinom šećera umutite belanca na sneg sa prstohvatom soli.
Drugu polovinu šećera stavite u žumanca i mutite na mekanu penu. U tu smesu dodajte proceđeni sok od pomoradnže, vanilu i rendanu koru jedne pomorandže.
U etapama lagano dodajte i ulje. Mutite na niskoj brzini miksera ili ručno uz pomoć žice.
Brašno sa praškom za pecio prosejte i dodajte u smesu. Mešajte dok poptuno ne upije tečnost.
Red je da dodamo i belanca. Drvenom ili silikonskom kašikom uzimajte od njih i dodajte po malo u smesu. Mešajte lagano da ne padne obim.
Na kraju stavite čokoladu, izlomljenu na koamde.
Kolač od pomorandže pecite u kalupu za kolač. Prethodno namažite uljem i pospite sa malo brašna. Izbacite višak i sipajte smesu u njega.
Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 45 minuta. Možete proveriti da li je gotovo uz pomoć drvene čačkalice. Ali nemojte otvarati vrata rerne prvih 15 minuta. Pravilo, koje će vas spasiti od propasti prilikom nadolaženja kolača.
Čim bude gotov i ohladi se, namažite ga kiselom pavlakom, pospite koricama pomorandže i orasima.