Način pripreme
Granizado je ledeni napitak, priprema se pretežno u Španiji tokom letnjih meseci. Može se naći u svakoj prodavnici sladoleda (heladeria), poslastičarnici (pasteleria) ili baru.
Granizado se priprema i u domaćim uslovima i uvek je bolja varijanta. Predstavlja vrstu tečnijeg sorbea od zamrznutog voćnog soka i leda, sitno izmrvljenog.
Ukus jednog granizada ne mora obavezno da bude voćni, nego čak i od kafe, mlečni mering, orćata čak i koka kole i drugih aroma, koji su u industrijskim uslovima obično veštački. U domaćim uslovima možemo da pripremimo ovo ledeno zadovoljstvo od pravog voća i u isto vreme to da bude korisno i osvežavajuće za nas.
Potrebno je da na fino rende izrendate žuti deo kore jednog limuna i da iscedite sok od sva tri.
Sipajte u njih šećer (bolja varijanta je da koristite u prahu) i vodu. Promešajte i sipajte u odgovarajuću posudu za zamrzavanje.
Ako ste koristili kristal šećer sačekajte 15 minuta da se lepo rastopi, mešajte s vremena na vreme.
Stavite u zamrzivač na 3 sata i nakon toga lepo umutite kristale - nakon toga najbolje možete napraviti u blenderu ili odgovarajućem secku, ali i ručno, na primer viljuškom, pošto se smesa nije preterano stvrdnula.
Da bi vam bilo lakše možete da ne čekate tri sata, nego da mešate na 1 sat. Granizado se neće mnogo stvrdnuti i led se sam po sebi drobi.
Servirajte u čašama sa slamčicom i osvežite svoje leto.