Način pripreme
Ove palačinke tortitas su tipične za zonu Andaluzije i najviše Kadiz. Spremaju se sa mini škampima, koje nazivaju Kamaroni.
Slični su našim malim škampima, zato sa njima možemo da napravimo ove čudesne slane palačinke koje su u suštini konzumiraju kao meze/tapas.
U krajnjem slučaju mogu da se naprave i sa većim škampima, ali oni treba da se oljušte i iseckaju. U slučaju da su mali stavljaju se celi, sa omotačima, jer su krhki i nežni.
Pravljenje tortitas de kamaron je veoma prosto i lako.
Mladi luk i peršun se seckaju na veoma sitno.
Dve vrste brašna se pomešaju zajedno sa solju, stavlja se luk i peršun. Sipa se hladana voda i sve se meša veoma dobro. Dodaju se i mini škampi.
Savršena gustina smese treba da je takva da kada zagrebete i ubacite u zagrejano ulje, da se rasporedi, a ne da stoji na gomilici. Ako se to desi (zavisi od brašna koje koristite) sipajte još vode, da razredite. Ako ipak procenite da je smesa previše retka dodajte još brašna.
Pržite mini palačinke dok ne postanu zlataste i izvadite na kuhinjsku upijajuću hartiju, jer upija dosta masnoće.
Servirajte tople sa dobrim belim vinom ili pivom.
Kao preporuku mogu da vam dam, ako želite hrskaviji tortitas, da ostavite smesu 30 minuta u frižideru, pre nego što pređete na prženje.
Možete da ispečete i u manje masnoće, naprimer maslonovom ulju, koristeći dobar tiganj sa nelepljivim dnom. Tako bi upili manje masnoće.
Prijatno!