Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Tapas»Palačinke sa škampima iz Andaluzije (Tortitas da camaron)

Palačinke sa škampima iz Andaluzije (Tortitas da camaron)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Palačinke sa škampima iz Andaluzije (Tortitas da camaron)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
18/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
10
"A palačinke dame i gospodo, ljubitelji najukusnijih jela, mogu da se spreme i sa škampima"

Potrebni sastojci

  • škampi - 150 g, veoma mali, neoljušteni
  • brašno - 100 g, pšenično
  • brašno od leblebija - 100 g
  • voda - 250 ml, hladno
  • mladi luk - 1 struk
  • peršun - 2 - 3 struka
  • so - 2 - 3 prstohvata prstohvat ili po ukusu
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Ove palačinke tortitas su tipične za zonu Andaluzije i najviše Kadiz. Spremaju se sa mini škampima, koje nazivaju Kamaroni.

Slični su našim malim škampima, zato sa njima možemo da napravimo ove čudesne slane palačinke koje su u suštini konzumiraju kao meze/tapas.

U krajnjem slučaju mogu da se naprave i sa većim škampima, ali oni treba da se oljušte i iseckaju. U slučaju da su mali stavljaju se celi, sa omotačima, jer su krhki i nežni.

Pravljenje tortitas de kamaron je veoma prosto i lako.

Mladi luk i peršun se seckaju na veoma sitno.

Dve vrste brašna se pomešaju zajedno sa solju, stavlja se luk i peršun. Sipa se hladana voda i sve se meša veoma dobro. Dodaju se i mini škampi.

Savršena gustina smese treba da je takva da kada zagrebete i ubacite u zagrejano ulje, da se rasporedi, a ne da stoji na gomilici. Ako se to desi (zavisi od brašna koje koristite) sipajte još vode, da razredite. Ako ipak procenite da je smesa previše retka dodajte još brašna.

Pržite mini palačinke dok ne postanu zlataste i izvadite na kuhinjsku upijajuću hartiju, jer upija dosta masnoće.

Servirajte tople sa dobrim belim vinom ili pivom.

Kao preporuku mogu da vam dam, ako želite hrskaviji tortitas, da ostavite smesu 30 minuta u frižideru, pre nego što pređete na prženje.

Možete da ispečete i u manje masnoće, naprimer maslonovom ulju, koristeći dobar tiganj sa nelepljivim dnom. Tako bi upili manje masnoće.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: