Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Palačinke iz davnina

Palačinke iz davnina

Hristian TashevHristian Tashev
Početnik
48
Palačinke iz davnina
Fotografije: Hristian Tashev
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
25
"Palačinke iz davnina po receptu naše prabake iz Burgasa."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • brašno - 1 i 1/2 šolja
  • voda - 1 šolja + dodatno
  • so - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Palačinke iz davnina su po receptu naše prabake iz Burgasa.

Jaja umutimo u posudi dok ne dobijemo penu, nakon toga dodajemo vodu. Mutimo da dobijemo mehuriće.

Posle dodajemo kiselo mleko u posudu, zajedno sa sodom i solju. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu, pažljivo dodajemo brašno uz neprestano mešanje.

Smesa treba da bude gusta kao boza, ako je gušća dodajemo vodu, ako je ređa - brašno. Od ove smese dobijamo oko 25 palačinaka, ako se prave u tiganju za palačinke.

Na rerni ugrevmao malo ulja u tiganju i kad se ugreje mnogo dodajemo kutlaču od smese - toliko koliko da pokrije tiganj, smesa ne treba da pliva. Kad ivice počnu da se uvijaju, palačinka se može okrenuti. Pečemo još minuta sa druge strane i gotovo.

Lepo je da se na svake ve palačinke stavlja ulje u tiganj. Smesu pravimo bez dodavanja ulja!

Palačinke poklopimo tanjirom da omekšaju. Posle da ne ostanu žilave.

Pogledajte još ukusnih ideja za keto palačinke, domaće proteinske palačinke ili ove palačinke bez jaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: