Način pripreme
Palačinke iz davnina su po receptu naše prabake iz Burgasa.
Jaja umutimo u posudi dok ne dobijemo penu, nakon toga dodajemo vodu. Mutimo da dobijemo mehuriće.
Posle dodajemo kiselo mleko u posudu, zajedno sa sodom i solju. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu, pažljivo dodajemo brašno uz neprestano mešanje.
Smesa treba da bude gusta kao boza, ako je gušća dodajemo vodu, ako je ređa - brašno. Od ove smese dobijamo oko 25 palačinaka, ako se prave u tiganju za palačinke.
Na rerni ugrevmao malo ulja u tiganju i kad se ugreje mnogo dodajemo kutlaču od smese - toliko koliko da pokrije tiganj, smesa ne treba da pliva. Kad ivice počnu da se uvijaju, palačinka se može okrenuti. Pečemo još minuta sa druge strane i gotovo.
Lepo je da se na svake ve palačinke stavlja ulje u tiganj. Smesu pravimo bez dodavanja ulja!
Palačinke poklopimo tanjirom da omekšaju. Posle da ne ostanu žilave.
Pogledajte još ukusnih ideja za keto palačinke, domaće proteinske palačinke ili ove palačinke bez jaja.